Online video is the new Myspace

Online video is the new Myspace


Ik las op New York mag een leuk stuk over video: ‘Video Is the Web’s Future and It’s a Wonderful Mess.’  Ik wil het met jullie delen omdat ik meteen getriggerd was door de eerste zin: ‘When users began fleeing Myspace for Facebook roughly a decade ago, the general consensus was that Facebook’s big advantage, besides its exclusivity, was design.‘ Inderdaad, Myspace was een gigantisch design gedrocht. Je kon er als gebruiker echt alles doen door wat in de code te gaan rommelen. Smileys toevoegen aan je profiel, geen probleem. Gouden letters in Comic Sans, geen probleem. Een music embed, geen probleem. Dat zorgde er natuurlijk voor dat je zelf heel tevreden was met je personalisatie maar dat de gebruiker, die je site kwam bezoeken minder tevreden was, want al die features moeten lang laden en zagen er op elk scherm dan ook nog eens anders uit.

myspace

Door Facebook kwam er rust. Alles was uniform en dat deed deugd. De minimale look werd ook meteen overal toegepast. Kijk maar naar Twitter en Instagram  (tenzij je wat foefelt zoals we lang geleden bij Studio Brussel eens deden. :) En dat zorgde voor een sneller en cleaner web. Wat handig is nu we allemaal op kleine mobile schermpjes moeten staren.

Maar de grap is dat we stilaan weer in een esthetische chaos aan het verzeilen zijn door de shift in content. Multimedia is big. Video is big. En voorlopig is er nog geen enkel social netwerk dat je verplicht om een soort van stijl te gebruiken. Online video is the new Myspace. Het is chaotisch and I love it.

Video is aan een razend tempo tekst aan het inhalen. Het begon met YouTube maar Facebook en Twitter zijn ondertussen ook hard aan het inzetten op video. Snapchat wordt ook omarmd door grote mediaspelers en livestreamen raakt ook al goed ingeburgerd. Kijk maar naar Periscope, Twitch en zelfs Facebook. (Snapchat zit er ook aan te komen). Internet bedrijf Cisco berekende vorig jaar dat één persoon er 5 miljoen jaar over zou doen om alle video’s te bekijken die in 2019 in één maand worden gemaakt. Het consumeren van video zal 80% van de datatrafiek innemen (en dus meer bandbreedte) wat ook zorgt voor hogere kosten bij zowel aanbieder als gebruiker.

snapchat-lenses

Video renderen, ofwel de footage en daarbij alle aanpassingen (ondertitels, audio, effectjes, …) tot één file reduceren is een zwaar proces en gebeurt op de gebruiker z’n computer. Niet op de server van een platform. Waardoor de gebruiker dus alle vrijheid heeft om z’n video te maken zoals hij wil. In tegenstelling tot tekst, die je bij Facebook en Twitter niet eens in het vet of cursief kan zetten.

twitch_image02.nocrop.w529.h316.2x

Plaatsen waar je die extreme personalisatie al goed ziet: Twitch, een gaming platform, Snapchat, waarbij je zelfs kan tekenen op je video en meer en meer ook op Facebook. Waar pagina’s en gebruikers met elkaar aan het concurreren zijn om de meest bekeken video te hebben. Door er uit te springen met emoji’s, met witte balken met tekst, met verticale video’s. Alles kan.

YouTube experimenteert wel met uniformiteit. Ze hebben annotations. Die niet echt goed onthaald werden en die ook langs alle kanten misbruikt werden om visueel te vervuilen. Meer recent hebben ze ook cards ingevoerd. Een gelijkaardig systeem. Maar met minder mogelijkheden. En uiteindelijk ook onbruikbaar wanneer het over livestreaming gaat. Want daar is alles realtime en verandert alles constant.

En of je het nu lelijk vind en misschien een informatie overload, die data die bij Twitch getoond wordt is vergelijkbaar met wat zenders als CNN doen. Tickers onderaan en bovenaan het scherm die de hele tijd informatie geven. Wij zijn het gewoon, de generatie die nu opgroeit is nog veel meer overload aan informatie gewoon. En dat ze een cleane omgeving zouden willen is iets wat technology nerds vooral liefst zouden hebben. In de praktijk zien we dat jongeren kakofonie prefereren. Kijk maar hoe blij we zelf allemaal zijn dat we nu eindelijk GIFS mogen gebruiken op Facebook.

Uniformiteit was ook bedoeld om onervaren internet mensen op hun gemak te stellen en een goeie user experience te geven.Nu kunnen we dat allemaal en is het tijd om loos te gaan. Op naar de new Myspace Era.

giphy-10

Vrij vertaald en geïnterpreteerd van NY mag dus. Lees het volledige artikel.

 

 

+ There are no comments

Add yours