Playgrounds Festival Amsterdam

Playgrounds Festival Amsterdam


Samen met de collega’s van VRT Creative Lab ben ik naar Playgrounds Festival geweest in de Stadschouwburg van Amsterdam. Een ‘Digital Arts Festival’ kunst op alle vlakken van het digitale spectrum. Het festival liep een paar dagen maar we haalden er voor ons de interessantste dag uit. Met lezingen van oa Aaron Duffy, regisseur, denker en maker uit Brooklyn die de laatste OK GO video heeft geregisseerd.

12182807_1043745888983691_5491064769310269458_o

Animatiestudio’s

De dag begon met de Argentijnse design studio 2Veinte die dus vooral animeren en daar ook ontzettend goed in zijn. In Engels waren ze iets minder goed maar toch wisten ze adhv veel visuals en een persoonlijke inkijk een toffe story te brengen. Dat je niet alles voor geld moet doen bvb. Getuige daarvan hun animatiefilm om de 100-jarige verjaardag van de nog steeds niet erkende Armeense Genocide in de kijker te zetten. Gemaakt voor hun voorvaderen. Het leverde hun wel een Vimeo Staff Pick op en diverse awards.

Daarna kwam FutureDeluxe, opnieuw een animatiestudio die slicke futuristic stuff maakt voor Adidas en Beats by Dre maar die toch ook nog altijd heel veel werk maken zonder daarvoor betaald te zijn. Met als doel te shinen online of een klant die op hun wishlist staat binnen te halen. Ook werk waar ze minder tevreden over zijn zetten ze online omdat iemand anders dat misschien heel goed kan vinden. Portfolio matters is wat ik onthou.

12188156_1043746768983603_1567630341872115836_o

Schaap

Na de middag kwam Edwin Schaap aan de beurt. Geen onbekende voor het festival, hij won er vorig jaar een prijs met een korte zelfgemaakte animatiefilm ‘Little Freak.’ Ondertussen is hij dankzij wat doorzettingsvermogen aan de slag bij een groot bedrijf die CG doet voor films als Paddington en Interstellar en hij lichte op een heel leuke persoonlijke manier een tip van de sluier over de wereld van CG. Ontzettend boeiend. Hij bleef ondanks z’n vele werk ook z’n uiteindelijke doel goed voor ogen hebben: ooit een langspeelfilm directen. Ik zie het hem zeker doen. Selfmade & fun.

‘There’s always a creative option’

Daarna kwam voor mij één van de hoogtepunten: Aaron Duffy. Business Insider vermelde hem als één van de most creative people under 30 in Advertising. Ik kende hem niet maar blijk wel ontzettend veel van z’n werk te kennen. Werk dat ik heel straf vind omwille van de creative insteek. Het was dan ook het motto van zijn speech: ‘There’s always a creative option.’ Iets wat ik met plezier laat tatoeëren. Z’n bekend werk:

Chrome Speed Test. Aantonen hoe snel een browser is doe je best op een leuke manier. En die heeft hij gevonden.

Hij maakte ooit een leuke spot voor Google, for fun en Google heeft hem later gebruikt als eerste televisiespot ooit. De spot wordt nu ook aan nieuwe medewerkers getoond en is zelfs opgenomen in de collectie van MOMA.

OK GO video. Hij zit daar dus mee achter! Straf!

Check z’n website en firm: Special Guest.

KOOP EEN DRONE

Next in line was Marshmallow Laser Feast. Met zo’n bedrijfsnaam kan je niet anders dan straf werk komen tonen en dat deden ze dan ook. Het zijn animatieboys die ontzettend zwaar experimenteren met VR, drones en wat nog. Ze monteren spiegels op drones, spelen met licht en hebben ontzettend veel plezier. Hun motto: koop een drone, koop een 360 cam, experimenteer, want de future is now.

Hun droneshow:

Bluffen maar

De voorlaatste speaker was Ferry Gouw, de jongen die verantwoordelijk was voor de figuur Major Lazer en alle artwork die daar bij kwam kijken. Een Londener die beetje by accident Diplo leerde kennen op Nothing Hill Carnival en nu 8 jaar verder nog steeds alle images maakt voor ook social enzo. Meer nog, er is ondertussen een volwaardige tekenfilm over Major Lazer te zien op Cartoon Network. Funny thing: hij is geen animator en kon zich toch in het maken van de eerste Major Lazer videoclip bluffen. Als je dat weet is dat eraan te zien maar het internet dacht dat het delibarate was. Geniaal. :)

12189196_1043747042316909_3346608545922462887_o
Goeie dag dus en ik hoop er volgend jaar weer bij te zien. (Pics by Playgrounds festival)

12006502_1015077928517154_1562385345437012336_o

+ There are no comments

Add yours