Emoji van het Jaar

Emoji van het Jaar


De mannen van het Engels Oxford woordenboek hebben als woord van het jaar gekozen: ?. Inderdaad, een emoji. De emoji die ‘Tears Of Joy’ voorstelt. Maar is het ook een woord? Het Oxford woordenboek vindt van wel omdat het afgelopen jaar echt mainstream is geworden om de pictogrammen te gebruiken. Dat klopt, zelfs m’n vader en m’n moedere Whatsapp’en me tegenwoordig emoji’s. Ik was benieuwd naar de mening van de VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. Ik had een vermoeden dat hij geen fan was van de emoji. En dat bleek te kloppen ?.

Uit een radiointerview die hij gaf:

Een woord moet je kunnen uitspreken. en hoe spreek je die emoji uit? Tranen van geluk? Die emoji is simpelweg geen woord. De nominatieronde voor woord van het jaar is momenteel ook bezig bij ons in Vlaanderen, en er is geen enkele emoji binnengekomen.

Jammer! Ik dacht dat we er klaar voor waren. ?

De lijst met woorden die wel genomineerd zijn kan je hier vinden. Ik gok op sjoemelsoftware of filegolf. En volgend jaar gaan we met z’n allen deze on fleek emoji nomineren: ??. Afgesproken?

+ There are no comments

Add yours