10 dagen in Los Angeles

10 dagen in Los Angeles


10 dagen naar L.A. Ik droomde er al even van. Vorige week was het eindelijk zover. Van de herfst in België naar hoogzomer in Californië. Dit is ons verslag.

Op zondagmorgen om 4u opgestaan. Vertrokken naar LA vanuit Brussel en aangekomen in onze AirBnb om 2u ’s nachts. Of 17u in de namiddag volgens de Amerikaanse tijdzone. Het vliegen suckte maar ik had niet anders verwacht, 10u15 in dezelfde krappe houding is voor iedereen lastig, daar moet je niet eens groot voor zijn. Voor de terugvlucht hebben we nog een upgrade gedaan naar economy comfort.

Onze vlucht van Brussel naar Amsterdam was trouwens gecanceld door de mist dus we zijn dan samen met een andere gestrande passagier zelf naar Schiphol gereden. Wat geen goed idee is geweest want ook al waren we op tijd, ze hadden onze bagage ondertussen op een latere vlucht ingecheckt en we moesten dus zelf ook met die latere vlucht mee. We waren beter blijven wachten in Brussel waar KLM wel een oplossing had voorzien via Londen. Maar goed, nu weten we dat ook weer.

Vlucht: Amsterdam – Brussel (duur: 45min)
Vlucht: Amstedam – LAX (duur: 10u15)

Mijn iPhone deed het niet toen ik aankwam in de VS dus check bij je provider of er geen blokkeringen op landen als USA staan voor je abo. Geen idee waarom ze blokkeren in de first place maar soit. Die telecombedrijven zijn nooit echt te begrijpen. (Ja ik heb het tegen u Proximus)

Via Airbnb hadden we een spot geregeld in Malibu. Weg van alles hadden we een Fresh Prince of Bel-Air style mansion. Of toch tenminste een kamer. Omdat we net buiten het seizoen aankwamen en de Koreaanse gastvrouw wat kamers overhad kregen we een mega upgrade naar de beste kamer in het huis. De enige andere gast was een Engelsman die hier 3 maanden verblijft. Met als doel een zangcarriere verwezenlijken. Hij leek wat sad maar geloofde nog in de American Dream.

Het huis was very American. Stond volgestouwd met kitsch en planten maar had wel iets. Het was gezellig. En wat architectuur betreft ben ik over het algemeen enorm gecharmeerd door de bouwstijlen. Alles kan hier wel en ze lijken ook met alles weg te komen. Het vele exotische groen hier maakt alles misschien mooier.

(Als je boekt op Airbnb neem gewoon via mail contact op met de eigenaar en regel het zo, je krijgt korting omdat Airbnb zo z’n deel mist)

Dag één

Meteen even duiden hoe huge LA is. Wij zaten in Malibu en naar Venice & Santa Monica was het een half uur rijden langs de kustweg, een 30-tal kilometer. Wil je daarna bvb naar de Universal Studios in Hollywood mag je nog 45km rijden landinwaarts. De afstanden zijn enorm en de traffic is ook enorm. Voor je het weet sta je in een file.

Venice Beach. De spot in LA die je kent uit 1000 films is ook in real life pretty epic. Palmbomen, skaters, strand & Baywatch. Het voelt niet zo superclean aan maar het voelt allesbehalve marginaal aan, zoals aan onze zee. Het hoofdkwartier van Snapchat ligt hier ook. Veel verder dan het logo op deur en een glimps in de lobby ben ik wel niet gekomen. Een interview met Evan Spiegel (waar ik op gehoopt had) zat er niet in.

Abbot Kinney, dé hipsterstraat in LA is wel heerlijk. Topshops, topbars, alles top. Hier kan je wel een tijd blijven hangen. Idem voor Main street in Santa Monica trouwens.

Next stop was de barbier Shorty’s op Fairfax Av. Aangeraden door Michael van Goose. Ik heb er m’n haar laten knippen. Cool. Op Fairfax vind je heel wat streetwear shops zoals Supreme. Ook de bakkerij Canter’s Deli met een coole rock n roll history. Wat verder down vind je ook zo’n Maasmechelen Village styled shopping center The Grove. Met daarin ook Farmers Market waar je een miljoen verschillende soorten streetfood kan proeven.

We zijn ook nog even naar Beverly Hills gereden om Rodeo Drive eens te checken. Eén van de dingen wat ik ontzettend leuk vind aan LA zijn de grote hoeveelheid exclusive cars, wel hier zie je er dan nog eens dubbel zoveel. Porsche’s, Mercedes, Bentley, Ferrari en ontzettend veel Tesla’s. Fan van de gezellige straten en de wijdsheid die je overal in LA hebt. It’s so huge.

BTW: Even langs het huis van Astrid Bryan passeren? Dit is het adres: 1744 N. Doheny Drive. Met een topview op LA, lucky her.

Balans na dag 1: veel te veel geld uitgegeven in dit shopping walhalla. Trouwens, toen we in Malibu nog even gingen shoppen in de plaatselijke supermarkt Vons vroegen ze m’n pas om te checken of ik wel 21 was. Really? Of is dat beleefdheid? :)

Dag twee

De tweede dag zijn we gestart aan het Griffith Observatory. Boven in Griffith Park ligt een sterrenwacht waar iedereen vooral komt omwille van de amazing view over de stad en uiteraard het zicht op het Hollywood sign. (Iemand had dat er ooit gezet om de buurt aan te prijzen trouwens, oorspronkelijk stond er Hollywood Land). Het park is ook ontzettend leuk om in te wandelen, het is zoals veel natuurgebieden in LA zeer groot. Je kan naar het schijnt ook bij de sign zelf geraken maar de hike is lastig en de vele bewoners die wat pissed zijn op de vele toeristen zetten overal bordjes die waarschuwen voor private property of sturen je ook gewoon de verkeerde kant uit.

We zijn ook even langs Universal Studios gepasseerd maar het was er veel te druk. We hebben wel Mario Lopez gespot. Hij stond er aan de ingang te presenteren voor E! Tof.

In de namiddag hebben we het LACMA museum bezocht op de Miracle Mile. Een stuk van Wilshire boulevard waar veel musea zijn en binnenkort ook het architecture en design museum opent. LACMA is zalig om in rond te dwalen en trots te zijn als je ineens op het werk Ceci n’est past un pipe’ botst van Rene Magritte. Er was ook een speciale tentoonstelling over Frank Gehry die we eigenlijk al deels in Parijs hadden gezien maar hier was die nog groter en ook leuker want veel van z’n realisaties staan hier ook gewoon in LA en z’n studio is in de stad.

IMG_0548

Pech gehad bij het verlaten van het museum, om 16u werd de parkeerstrook waar we stonden spitstrook en ik kon maar net verhinderen dat we gesleept werden. Boete: 350 euro. Slik. De prachtige zonsondergang op Venice beach maakte gelukkig veel goed.

Trouwens:
Middageten deden we vlak voor LACMA waar smiddags tientallen foodtrucks staan. Heerlijk.
Avondeten hadden we bij In & Out burger. Typische burgerjoint op aanraden van Stijn. Enjoyed it.

Dag drie

Omdat we wel eens wilden weten hoe de rich & famous leven zijn we vanuit Malibu via Topanga Canyon ook eens naar Calabasas gereden. Decor van Keeping up wth the Kardashians en ook nog thuis voor Justin Bieber, Janet Jackson, Will Smith, enz. Helaas helaas is echt alles gated community dus je ziet zoals verwacht niets maar goed. We tried. Ondertussen ook eens door de San Fernando Valley gereden. Achter de bergen van LA maar ook nog steeds LA. Even een Walmart binnengewipt.

De rest van de dag gespendeerd op de sunset strip waar je wat kan shoppen en famous places spotten. De Whiskey A Go Go, Rainbow Inn, Roxy Theatre enz. De Hollywood Walk Of Fame ligt daar dichtbij dacht ik, helaas, 30 minuten met de auto later kwamen we daar pas aan. Er is niet veel aan, een beetje grauw zelfs maar je moet het wel gezien hebben vind ik. Het gebouw van Capitol records enzo. Het hotel Mama Shelter heeft er sinds kort wel een vestiging in de buurt.We zijn even langsgeweest en is echt tof gedaan. En je krijgt veel korting omdat ze pas open zijn nu.

Dag vier

Een dag met wat afspraken. Om 11u afgesproken in koffiebar Intelligentsia op Abbot Kinney met Raf Maes. Eindbaas bij Komono. Jerry Seinfeld was toevallig aan het opnemen in de plek waar we zaten. Awesome. Maar goed. Raf is sinds 10 maand een LA local samen met z’n gezin dus hij wist ons ontzettend veel tips te geven voor nog 5 dagen genieten in LA. Topgast. Met een topbrand. Daar wil je wel voor werken.

In de namiddag hadden we een afspraak met een Case Study House. Architectuur uit 1958 en een echte cultclassic: de Stahl House van architect Pierre Koenig. Die stond al lang op m’n verlanglijstje dus het was echt vingers en duimen aflikken. Wat een huis, wat een locatie. Top. Zeker een rondleiding boeken. Binnenkort komt het huis trouwens op Airbnb terecht, de gids schat 5000 dollar per nacht. Ach ja, met wat vrienden delen zeker. Haha.

Eten: Plate in Malibu. Lekker.

Dag vijf

Na wat tips van Raf in Silverlake beland. Toffe buurt. Het was 38 graden maar er waren gelukkig genoeg shops en bars om te genieten van wat airco. Heerlijke winkeltjes met toffe hippe stuff en idem wat eten betreft. Als je er langsgaat, gewoon coffeeshop Intelligentsia opzoeken en vanaf daar je wandeling beginnen. Niet zo groot. Er is ook een waterreservoir in Silverlake, waar locals gaan wandelen. Ik had me er iets romatisch bij voorgesteld maar het is echt een stenen waterreservoir met een lelijke omheining. Het heeft iets very real. dat wel.

De hitte was niet te houden die dag dus we zijn nog naar Downtown geweest om wat afkoeling te zoeken in het nieuwe museum voor moderne kunst The Broad dat naast de Walt Disney Concert Hall staat. je weet wel, dat architecturaal Frank Gehry pareltje. The Broad is architecturaal ook de moeite en omdat we die dag nog meer koelte wilden zijn we ook nog naar The Getty Center gereden. Een ander museum, ook een architecturale parel, van Richard Meier. Het ligt op een berg in Santa Monica en heeft een prachtig uitzicht over de stad. De toegang is gratis en er hangt ontzettend mooi en vooral ook bekend werk. Zoals de Irissen van Van Gogh en werk van Monet, Manet en Cézanne. Met je parkeerticket -dat wel betalend is- kan je wel ook dezelfde dag parkeren bij de Getty Villa. Het oorspronkelijke Getty museum langs de kustweg.

Ah, nog even over Downtown. We zijn er niet lang gebleven dus ik kan me er weinig bij voorstellen. Het leek me doods en je staat er tussen wat kille wolkenkrabbers. Volgende keer misschien wat langer blijven hangen maar konden we het er niet houden van de verschroeiende warmte.

s’Avonds zijn we gaan eten op de pier in Malibu. The Malibu Farm Cafe. Heerlijk eten daar en we stonden samen met Hilary Swank en haar lover te wachten op een plaatsje. Tweede celeb gespot!

Dag zes

We beginnen onze jetlag te overwinnen. Wanneer we bijna naar huis moeten. Ik kan langer slapen. Ik vond het nochtans niet erg om eindelijk eens vlot vroeg te kunnen opstaan. Het weekend is drukker aan de kust dus we beslissen om even naar Santa Barbara te vluchten. Anderhalf uur rijden, deels langs de kust, het is eens leuk even weg te zijn van LA. Santa Barbara is rustig, wat shoppen, wat eten maar ook niet veel meer dan dat. Op aandringen van onze host ook nog eens in Ojai langsgeweest dat ietsje meer landinwaarts ligt. Goed om niets te doen en van de natuur te genieten maar op een paar uur tijd was dat wat lastig. Als drive-trough is het niet echt aan te raden want er is amper iets.

Dag zeven

De dag des heren. :) Onze Koreaanse hosts stonden erop, we moesten mee naar de mis met hen. Uiteraard hebben we geaccepteerd want we wilden dat wel eens meemaken. De mis ging door in Pepperdine University in een auditorium en daar was echt gigantisch veel volk. Ook veel jonge mensen. Er werd door iedereen meegezongen en iedereen vond het precies plezant. het voelde meer als een community samenkomst waar iedereen mekaar goed kende en wat nieuwtjes deelde ook. In de preek werden m’n love en ik zelfs vernoemd en welkom geheten. Weird. Voor de rest was de dienst pretty much the same als hier, alleen moet je bij de communie niet naar voor, de wijn en de hosties komen naar je toe. In van die druppel glaasjes.

Op de universiteit was ook een klein museum waar zomaar werk van Anish Kapoor & Frank Stella hangt. Bee, de gastvrouw vroeg ons om te bidden zodat ze haar werk daar ook nog eens mocht tentoonstellen. Funny. Dat geloof. Om de voormiddag af te sluiten nog eens de zondagse Farmers market in Malibu bezocht en dan verkast naar de wijk Echo Park. Een leuke wijk met een leuk parkje waar die zondagmiddag de hele Latino community had afgesproken met hier en daar een verloren hipster. Tof.

Trouwens: Echo Park was/is home voor ontzettend veel famous people: Leonardo DiCaprio, Shia Laboeuf, Frank Zappa, Steve McQueen, het hele lijstje hier.

De terugweg naar Malibu hadden we gepland via Mulholland Drive. De legendarische weg met de prachtige views op L.A. Voor de eerste keer de lights by night gezien, beautiful. We zijn verliefd op de stad. Daarna nog even omgereden om m’n love kennis te laten maken met de delicious 5 GUYS burgerchain, she loved it. :)

Dag acht

Fuck het einde is nabij. Nog even genieten zoveel we kunnen. Nog wat in Venice rondhangen en wat in de ocean zwemmen op Zuma Beach voorbij Malibu. We willen niet naar huis. Om af te sluiten gaan eten bij Nobu in Malibu. Erg duur voor wat je krijgt maar het is lekker. Je hoopt er vooral ook celebrities te spotten en dat is ons helaas niet gelukt. Raf had de week ervoor verdorie met Leonardo op restaurant gezeten. Bad luck, volgende keer beter. En dan ook vragen om buiten te zitten, want binnen heeft het een lunchgarden feel.

Dag negen

Een vlucht halen. En bij KLM voor de terugkeer eens de Economy Comfort stoelen geprobeerd. 10 cm meer beenruimte. Je betaalt meer maar man wat was ik zo blij met die beslissing. 10 cm doet ontzettend veel. Ik heb heerlijk geslapen en die 9u30 vliegen naar Amsterdam waren zo voorbij. Helaas had onze vlucht wel 3 uur vertraging en haalde ik m’n afspraak met De Afspraak op Canvas wel niet meer… :)

En dan die jetlag? Nog niets van gemerkt. Het moet zijn dat we er tegen kunnen.

Dag tien

Thuiskomen. En balen. Balen omdat we ons ontzettend thuis hebben gevoeld in LA. Wat een stad. We hadden allebei niet verwacht zo verliefd te worden op LA. Het is niet zomaar een stad waar je even in rondwandelt. We hebben nu een kleine fractie gezien, en vooral ook veel tourist spots. Maar we gaan terug, dat staat al vast. Dan kunnen we kenners worden. En misschien ooit locals… :)

Malibu was een goede plaats om te verblijven. Op een halfuurtje van Santa Monica, op een uur van de verste stad in LA. Je zit er rustig en je hebt er alles wat je nodig hebt. Ik raad het iedereen aan.

Wat extra meegenomen is voor een social media addict als mezelf: je bent er de hele dag op je gemak. Hoe dat komt? Omdat je wakker wordt wanneer de werkdag in België voorbij is kan je in je bed snel een breakdown van de dag lezen en hoef je de rest van de dag niet meer naar je smartphone om te kijken. België ligt toch te slapen. En dat geeft in mij geval veel rust.

Camille vroeg me of er veel gefietst wordt in LA. Er is een scene aan het ontstaan en we zagen zelfs 3 fietswedstrijden toen we er waren maar het blijft voorlopig toch wel een autostad. Met onze Chevrolet Traverse hebben we 1600km gereden op die 10 dagen. De afstanden zijn gewoon ook echt groot.

Mocht je nog vragen hebben, shoot in de comments of op Twitter, Instagram of Snapchat: hannes_bhc is de username

PS: bedankt aan alle mensen die tips hebben gegeven!
PS2: Klein videoverslag van Snapchat. Om maar aan te tonen hoeveel geofilters er wel niet zijn in LA.

Nog wat sfeerbeelden:

IMG_0390 IMG_1121 IMG_1126 IMG_1151 IMG_1157 IMG_1159 IMG_1395 IMG_1896

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment