Urban Mining in België

Urban Mining in België


Apple organiseert vanavond 9 september weer z’n jaarlijkse event om nieuwe producten voor te stellen. Dat gaat over software (iOS9) maar ook over hardware. Een nieuwe Apple TV, een iPadpro (13inch). En zoals elk jaar komt er ook weer een nieuwe versie van hun iPhone. De iPhone 6s. Wat zijn de te verwachten nieuwigheden? Een betere camera, van 8 naar 12MP, hij is weer wat sneller door een A9 processor en 2GB RAM en je kan hem misschien ook in een ander kleurtje krijgen. Op zich zijn we dat allemaal gewoon maar die altijd maar korter wordende levensduur van elektronica doet toch ook de vraag rijzen waar al die oude toestellen naartoe gaan.

Ik heb m’n allereerste iphone nog. Ik bewaar hem uit nostalgie maar eigenlijk zou hij op de afvalberg terecht zijn gekomen. Wij Belgen produceren 16kg e-waste per persoon.  per jaar. In Azie is de E-waste afvalberg ook groot maar toch zitten ze maar aan 3kg per persoon en in Afrika produceren ze amper 1,5 kg afval per persoon.

Ik dacht dat ze dat elektronisch afval allemaal exporteerden. Want als ik aan E-waste denk dan denk ik ook aan grote bergen afval in ontwikkelingslanden waar de inwoners dan onbeschermd alle waardevolle materialen (meestal metalen) gaan uithalen. Maar ondertussen ook blootgesteld worden aan giftige stoffen. Dat heeft al tot catastrofes geleid in China en Ghana. Zowel voor mens als natuur. (bekijk deze fotoreeks en huiver)

2014130104813819968_8

Maar er wordt tegenwoordig iets aan gedaan. In veel landen wordt er aan een vorm van inzameling gedaan en probeert men via verschillende organisaties toch te werken aan recyclage. Of met een hipper woord: Urban Mining. Want net als in echte mijnen halen ze Palladium, Goud, zilver, nikkel , koper en nog veel meer uit onze smartphones. En één van de grootste spelers ter wereld op dat gebied is Umicore. En die mining gebeurt in hun fabriek in Hoboken. Ik mocht op bezoek gaan voor De Afspraak op Canvas.

En ik stond er oog in oog met 29 staven goud, goed voor 1 miljoen euro. Crazy.

Bekijk hier de reportage!

PS: slechts 20% van onze e-waste kan worden ingezameld omdat we nog altijd heel slecht sorteren. Dus gooi je mobieltje niet zomaar in de vuilbak!
PS2: dat onze telefoons alsmaar dunner worden is ook geen goede zaak want die zijn ten eerste moeilijker te ontginnen en je houdt ze ten tweede blijkbaar langer bij in een schuif. Uit nostalgie…
PS3: Zelf moet je Urban Mining niet proberen, er zit amper 32 cent aan goud, 5 cent aan zilver en 10 cent aan palladium in je smartphone en dat haal je er niet zomaar uit
COYIfsGUcAEQsFd COYjtMWVEAEAGrq

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment