Spreek als TED

Spreek als TED


Voor de niet kenners: TED is een organisatie die de beste sprekers ter wereld bij elkaar brengt. TED staat voor Technology, Entertainment en Design. De TED-talks zijn online al meer dan een miljard keer bekeken en ze zijn vrijwel zonder uitzondering boeiend en inspirerend. TED is daardoor ook uitgegroeid tot dé standaard voor spreken in het openbaar. Al de TED talks die ik al heb bekeken waren fantastisch. Eén van mijn favorieten: Het geheim van verlangen in een langetermijn relatie. Door de Belgische Esther Perel. 6 miljoen keer bekeken.

Maar wat maakt die presentaties nu zo bijzonder? Communicatiecoach en bestsellerauteur Carmine Gallo analyseerde honderden TED-talks en interviewde de populairste TED-sprekers, onder wie Brené Brown, Ken Robinson en Susan Cain. Hij sprak talloze toponderzoekers op het gebied van psychologie, communicatie en neurowetenschap. Uit al die gesprekken kwamen verrassende inzichten naar voren en Gallo ontdekte negen ingrediënten die alle succesvolle TED-presentaties gemeen hebben. Hij ontwikkelde een stapsgewijze methode die iedereen kan volgen om zelf een overtuigende presentatie te geven die het publiek zal bijblijven. Mocht je veel moeten spreken dan kan ik dit boek echt aanraden. En zelfs als je maar af en toe eens moet spreken of gewoon op een trouwfeest, sla dit boek dan even open wanneer je je speech voorbereid. En zorg voor een persoonlijk verhaal. Emotie en misschien ook een show-stopper waarvan de mensen hun mond openvalt.

Ik moet tegenwoordig zelf ook veel presentaties geven en hoewel ik ze in het begin echt verschrikkelijk vond begin ik er meer en meer van te houden. Jezelf uitdagen om je angst te overwinnen en mensen te inspireren is tof en kan ik alleen maar aanraden. Dit boek heeft me net 9 nieuwe tips uitgelegd en ik kan eerlijk gezegd niet wachten om ze in de praktijk om te zetten. Als je leest dat sommige TED sprekers 200 keer oefenen om alles perfect te krijgen dan weet je dat je niet streng genoeg bent geweest voor jezelf. Mocht je benieuwd zijn naar m’n progress: 17 juli moet ik spreken in Eindhoven. Haha.

Hier bestel je het boek!

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment