Een dag op de Vitra Campus

Een dag op de Vitra Campus


Net op het moment dat ik eindelijk eens de Vitra Campus in Weil Am Rhein als tussenstop op onze jaarlijkse vakantie had ingepland word ik uitgenodigd om in september de campus te bezoeken met Designregio Kortrijk. Heel even twijfel ik maar ik kan niet wachten dus plan ik toch de tussenstop. Er is zoveel te zien dat ik het beter in twee keer kan doen. De eerste keer op m’n eigen tempo en met m’n girl.

Ik rijd eerst via Frankrijk Zwitserland binnen om na 5 minuten Duitsland binnen te rijden. Dit is zo’n drielandenpunt. Weil Am Rhein ligt in Duitsland, vlak naast Basel in Zwitserland. De Vitra campus zie je meteen liggen als je de snelweg af bent. Het VitraHaus van Herzog & de Meuron en de Vitra Slide steken boven het glooiende landschap uit. Wat een architectuur. De parking ligt aan de Ray Eames straat en is het begin van een ontdekkingstocht.

We bezoeken maar twee dingen vandaag, het blijft een tussenstop. Het VitraHaus & het Design museum in een gebouw van Frank Gehry. Waar momenteel een tentoonstelling loopt over African design. VitraHaus is een soort van design grootwarenhuis waar het merk z’n meubels tentoonstelt. Het gebouw is fantastisch en relatief nieuw. Je neemt de lift naar de 4e verdieping en dan loop je het gebouw via wenteltrappen en gangen terug naar beneden. Ondertussend genietend van hun ingerichte ruimtes. De bovenste volumes kijken uit op een boomgaard en ik zou er zo gaan wonen. Hoe groot het gebouw ook is, elke ruimte voelt knus en gezellig en kon je eigen huiskamer zijn. Je kan er trouwens ook getuige zijn van het ontstaan van je eigen Eames Lounge chair die dan -eens afgewerkt- naar je huis wordt verzonden. Er is een kleine bookshop en een gezellig café waar je lekkere taarten en lokale streekgerechten kan proeven.
Het Vitra Design Museum heeft jaarlijks een aantal tentoonstellingen die de wereld afreizen (ook te zien in Gent bvb) en nu liep ‘Making Africa.’ Over design in Afrika. Design in mode, architectuur, digital, alles wat met political change te maken heeft. Boeiende collectie! En in een cool gebouw van Frank Gehry.
De andere architectuur op de campus (waar ook meubels gefabriceerd worden uiteraard) bewaar ik voor september. Dan krijg ik een rondleiding. Ik ben echt benieuwd naar de gebouwen van Tadao Ando en Zaha Hadid.

+ There are no comments

Add yours