Villa Cavrois


In Croix (Frankrijk) kan je sinds kort de prachtig gerenoveerde Villa Cavrois bezoeken. Een parel van moderne architectuur die in 1929 werd gebouwd door de architect Robert Mallet-Stevens in opdracht van textielbaron Paul Cavrois. Zonder budgetbeperkingen. En dat zie je eraan. Dit is geen villa maar een modernistisch kasteel. De villa stond jarenlang te verkommeren (en werd oa door de Duitsers bezet) maar is nu een Frans geklasseerd monument en werd over een periode van 6 jaar compleet gerenoveerd. Als je de video bekijkt zal je zien dat het gebouw in vergevorderde staat van ontbinding was, net als de tuin. Het huis was bedoeld voor een gezin van negen mensen en het huispersoneel. Er kan volgens mij nochtans 50 man in wonen, zo groot is het huis.

De architect Robert Mallet-Stevens is geboren in Parijs in een familie van Belgische afkomst, hij was beinvloed door het werk van Joseph Hoffman, die het Stocletpaleis in Brussel ontwierp. Hij was ook fan van Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Bauhaus en De Stijl en heeft heel wat mooie gebouwen op zijn naam staan. Geomterie is ontzettend belangrijk (zie ook die plantekening) en dat merk je in het hele gebouw.

De villa is bekleed met gele stenen die speciaal voor de villa werden ontworpen. De homogeniteit tussen architectuur, decoratie en meubilair zijn spectaculair. Het huis was in 1929 z’n tijd ver vooruit en stak ook toen al af tegen de omringende gebouwen. Er was centrale verwarming, stromend warm en koud water, telefoon en radio in elke kamer en overal indirecte verlichting. De materialen die binnen gebruikt zijn zijn ook fantastisch: marmer uit Sienna, Cubaans mahoniehout, perelaar, enz. De kamers hebben invloeden van De Stijl, deuren van Jean Prouvé, en grote delen van het meubilair die ooit geveild werden zijn teruggevonden en opgekocht om ook tentoon te stellen. Het huis heeft ook een zwembad, dakterras en prachtige art-deco tuin.

Een bezoek aan de villa duurt gemakkelijk twee uur en moet je echt eens doen. Er is een bookshop maar helaas geen bar. Het ligt in een villawijk (met gated communities) bij Rijsel en is zo’n 20 minuten rijden van Kortrijk. Een toegangsticket kost 7,5 euro. Meer info via de website.

Adres:
60 Avenue du Président John Fitzgerald Kennedy, 59170 Croix.
Tel: +33 (0)3 20 73 47 12. O
Elke dag open behalve dinsdag. Van 10u30 tot 18u30.

+ There are no comments

Add yours