Ik ben een lul op de weg

Ik ben een lul op de weg


En jij bent ook een lul op de weg. Af en toe toch. Ik las een boeiend stuk op Wired dat eindelijk verklaart waarom we ons af en toe als hufters gedragen op de weg. Dat blijkt perfect normaal te zijn en het ligt aan het gegeven anonimiteit. We rijden misschien wel in groep naast elkaar maar onze auto’s scheiden ons fysiek af van elkaar waardoor we lekker anoniem heel kwaad kunnen zijn. En daardoor extra agressief zijn. Ik merk het bij mezelf ook. Als iemand me de klem rijdt of te lang op het middenvak blijft rijden kan ik echt kwaad worden. Tot ik voorbij rijd, de nietsvermoedende persoon recht in de ogen kijk (wat ik probeer te vermijden) en ik denk: stel je toch niet zo aan Hannes.

i_4144_best-of-the-asshole-driver-meme-009

Er was ooit een onderzoek waarbij een aantal mensen gemaskerd andere mensen mochten schokken toedienen. Door de anonimiteit gingen mensen veel verder met hun stroomstoten dan wanneer ze niet anoniem waren. Het doet ook een beetje denken aan die laffe anonieme reacties op artikels trouwens.

Maar er is nog een extra reden waarom we soms onverklaarbaar een asshole worden: je mond wordt gesnoerd als je in de wagen zit. Je kan niet praten met je tegenligger. En de enige communicatie die mogelijk is is ontzettend ongenuanceerd: lichten trekken, claxonneren of handgebaren. En het type wagen waar je mee rijdt je identiteit: en dan zal je maar met een BMW 3-reeks rijden.

En al die factoren zijn dus de perfecte combinatie voor ROAD RAGE. Dus laat je gaan, je kan er niet aan doen. Grapje uiteraard. Mogelijke oplossingen waar ik aan denk: een wagen met luidsprekers of het hebben van emoticon maskers in de wagen om je emotie uit te drukken. Denk maar aan Herbie, die kon ontzettend goed communiceren en ken je iemand die kwaad kan zijn op Herbie?

herbie

Nee, de ultieme oplossing is uiteraard de zelfrijdende wagen. Maar daar zal toch nog wat verkeersagressie aan vooraf gaan…

inline-emoji-10354438_818728334832937_1220607364_n

+ There are no comments

Add yours