Meerkat maakt streamen makkelijk en mobiel

Meerkat maakt streamen makkelijk en mobiel


Even beginnen met zeggen dat ik het schrijven van deze blogpost ook livestream op Meerkat. Tips mag je altijd geven via de stream. Of opmerkingen. Vorige week hoorde ik voor het eerst over de app en ondertussen is de hype zo groot dat ik er niets meer wil over horen. Daarom schrijf ik er zelf gewoon een stuk over. Haha.

Wat is Meerkat? Ik citeer even De Standaard: ‘Een app die vanaf je smartphone video laat uitzenden naar je volgers op Twitter. Eén persoon zendt uit, iedereen kan meekijken en zijn mening geven. De app is erg eenvoudig. Je opent de app, je tikt met de vinger op het knopje ‘stream’, en hop: de beelden van je smartphone-camera zijn te zien voor al wie dat wil. Je video wordt bovendien automatisch ‘geadverteerd’ op Twitter, zodat je meteen een publiek hebt.’ Gelijkenis met Snapchat: Het beeld is rechtopstaand en dus smartphone friendly. De app is voorlopig enkel voor iPhone beschikbaar maar ook hier een gelijkenis met Snapchat: de app is in zware ontwikkeling. Er werken nu 11 mensen maar ze zijn op zoek naar een groter team om bvb ook een Android versie te maken.

3043404-inline-i-1-meerkat-video-app

Waarvoor gebruik je de app? In mijn ogen voor nieuws. BBC ging er bvb onmiddelijk mee aan de slag en schreef  al een verslag over hun ervaring met de app op hun blog, interessant. Ze hebben de app ingeschakeld om 3u te livestreamen vanuit Ferguson om er de events te coveren na het neerschieten van twee agenten. Er zijn al een aantal apps die goede streaming services leveren maar de combinatie van Twitter en streaming vonden ze interessant genoeg om te testen. Twitter is een natuurlijk medium als het op breaking news aankomt. Twitter was trouwens niet echt opgezet met Meerkat, waarschijnlijk omdat ze zelf net een livestream app hebben gekocht: Periscope.

En meteen ondervond BBC een aantal downsides: je kan geen comments modereren, de micro niet muten, je moet uitzenden vanaf je telefoon en nog veel meer. Maar, het was uiteindelijk wel een geslaagd experiment. De livestream waarop ze ook interviews deden waren ook de bron voor hun collega journalisten die artikels schreven en de link met Twitter zorgde voor heel wat interactie. Boeiend. Lees het volledige stuk hier.

Andere mogelijkheden? Ja toch. Yves Das streamt bvb z’n middagmaal (lol), op South by Southwest (SXSW) loopt iedereen te Meerkatten en dat ‘lopen’ is een belangrijke extra. Je streamt vanaf nu vanaf je mobile naar andere mobiles. De livestream kan eindelijk uit die suffe slaapkamers ontsnappen en dus ingezet worden waar er echt iets gebeurt. Net zoals Snapchat, dat bijna live is. Meerkat is volledig live. Wacht maar tot er weer eens iets heftig gebeurt in ons land. Gewoon je stream opzetten en bam, je bent tv aan het maken. Er is geen vertraging meer. Je moet niet meer nadenken over een samenvattende tweet, je toont het gewoon. En dat is een belangrijke evolutie. Los van welke app dan ook.

Wat dat betekent voor je privacy, wat dat doet met social media gedrag en waar we naartoe gaan na real-time kan je lezen in dit opiniestuk bij Forbes.

Trouwens: over je blogproces livestreamen:

DAMN DIT GEEFT WEL DRUK IK BEN NIET GEWOON DAT MENSEN OP MN VINGERS KIJKEN. Soit.

Trouwens: deze site checken. Dan kom je al eens ergens: Meerkatroulette.com

Trouwens: de app Firechat is ook weer aan een opmars bezig. Moet ik dringend iets over schrijven.

+ There are no comments

Add yours