GIFs leren computers emotie herkennen

GIFs leren computers emotie herkennen


Ik las dit op Wired en kon het niet laten mijn eigen vertaling te schrijven. Omdat ik het nergens zie verschijnen en het ontzettend boeiend vind. Ergens diep verscholen in het befaamde MIT medialab in Massachusetts zitten twee dudes te experimenteren met GIFs. Ze  zitten voor een spiegel en trekken de hele tijd gezichten die bepaalde emoties moeten voorstellen.  Een verborgen camera analyseert elke gezichtsbeweging in realtime, zoekt naar een passende GIF en projecteert die dan. Dat gaat van Japanse Anime GIFs tot Walter White en de uitdrukkingen zijn niet altijd 100% juist maar ze zittend toch ontzettend dichtbij.

Travis Rich en Kevin Hu hebben de spiegel gebouwd voor een experiment waarmee ze één van de oervormen van online communicatie, GIFs, proberen in te zetten voor iets anders. Artificiële Intelligentie. Sounds good right? Een tijd terug al hebben ze GIFGIF gelanceerd. In een poging om samen met de rest van het internet GIFs te raten. Welke GIF past beter bij welke emotie. Bijna 3 miljoen mensen hebben ondertussen meegeholpen in dit gigantische crowdsourcing project. Het opzet is simpel, je ziet een woord als ‘liefde’ en dan krijg je twee GIFs voorgeschoteld en klik je op degene die het beste past. Op die manier willen ze computers slimmer maken, want emotie is iets wat ontzettend moeilijk is voor een machine. Aan de hand van de data die ze nu inzamelen hopen ze ooit emotie in code te kunnen omzetten.

tumblr_njcdzhxnjt1unnosro1_400tumblr_njcpghbISr1unnosro1_400

Die data is nu al ontzettend handig. Op GIFGIF kan je bvb zoeken naar een GIF die 50% boosheid is, 20% schaamte en 30% opluchting. Grappig toch, bijna even complex als wijzelf. Hu en Rich gaan deze maand trouwens twee apllicaties open zetten voor het publiek waarmee ontzettend coole dingen te doen zijn. Zo willen ze de techniek gebruiken om emotie met voedsel te koppelen en zo te voorspellen waar je zin in hebt etc. Crazy shizzle. Een andere droom van hen is dat je bij het ontvangen van een sms meteen een voorgestelde reactie GIF zou voorgeschoteld krijgen. Zodat je niet meer moet zoeken naar de gepaste GIF. Wow.

Kortom, gestoorde stuff waarmee ze onze gevoelens en emoties proberen te decoden. En dat aan de hand van GIFs. Wie had dat gedacht…

Lees het volledige artikel bij WIRED.

Schermafbeelding 2015-03-03 om 22.48.09

 

de twee initiatiefnemers

+ There are no comments

Add yours