Dot SUCKS

Dot SUCKS


Vanaf vandaag 30 maart kan je domeinnamen met de extensie .sucks preregistreren. Grote merken zijn natuurlijk bang dat hun merken besmeurd zullen worden met deze extensie. Wie heeft beslist dat .sucks mag bestaan?
ICANN. ICANN is de organisatie dat het hart van het internet bewaart en controleert: de domeinnamen. Zij beschikken over de registers waar de domeinnámen staan gelinkt met de domeinnúmmers. (Dat systeem werd lang geleden bedacht om sites gemakkelijker terug te vinden. Want zonder die namen moest je vroeger de juiste lange getallenrij (IP-adres) invoeren om een site te vinden . Woorden zijn veel gemakkelijker om te onthouden.)

Omdat er steeds minder plek was op het internet (alle namen geraakten stilaan ingenomen), besloot de ICANN dat het tijd was voor nieuwe extensies. (ook wel om meer geld te verdienen) Iedereen kreeg de kans om nieuwe extensies voor te dragen. Mits een goed onderbouwd dossier: zo moet je een goede reden hebben om een bepaalde extensie te willen lanceren, je moet aantonen dat je voldoende technische kennis én de juiste middelen hebt,…

Zo werden er 1930 dossiers ingediend. Uiteraard ook veel voor dezelfde extensie. In dat geval werden er veilingen georganiseerd. (voor .sucks was dat het geval) Maar ook door ‘objections’ van grote merken of groeperingen (.ikea of .med), en door objections van gemeenschappen (.nazi) vallen er al heel wat dossiers weg. Uiteindelijk bleven er een 500-tal extensies over die werden toegelaten. .sucks is daar dus één van. Concreet wil dat zeggen: de aanvrager van .sucks is nu de baas over die extensie, en iedereen die een site met .sucks wil oprichten, moet aan hem betalen.

Wie heeft .sucks gekocht?

Het bedrijf dat vanaf nu .sucks mag verkopen heet Vox Populi Registry. Vox Populi betekent zoveel als ‘de stem van het volk’, en zo ziet het bedrijf zichzelf: “dotSucks is designed to help consumers find their voices and allow companies to find the value in criticism”. En verder: ‘Elk dotSucks-domein heeft de potentie om een essentieel deel te worden van de klantrelaties binnen elke organisatie.’ Dat zijn mooie woorden, en iets waar elk goedwillend bedrijf achter kan staan.

Wat is het probleem dan?

Er hoeft maar één kwaadwillende consument te zijn die een bedrijf zwart wil maken en dan is een domeinnaam zo geregistreerd. Het kost een consument tenslotte slechts 9,95 dollar. En juist dáár zit het probleem. Want wil je als bedrijf jouw geregistreerde naam of merk met de domeinnaam-extensie .sucks afnemen, dan zal je dieper in de buidel moeten tasten. Dat kost je namelijk 2500 dollar per jaar. Een behoorlijk bedrag voor een domeinnaam die je als bedrijf uiteraard enkel wilt veiligstellen om misbruik te voorkomen. (Nu kun je als bedrijf overwegen om als consument een .sucks-naam te registreren. Vox Populi zegt dat ze hier maatregelen tegen nemen, maar hoe ze dat doen is niet duidelijk.)

Dit ruikt uiteraard naar een manier van Vox Populi om geld te verdienen aan bange bedrijven. Zelf beweert het bedrijf juist dat dit flinke bedrag bedoeld is om conversatie over kritiek juist te helpen, in plaats van een domeinnaam die opgekocht wordt door een bedrijf waar daarna niets mee gedaan wordt. Om dit kracht bij te zetten heeft het bedrijf onderstaand filmpje vrijgegeven, waarin behoorlijk ingespeeld wordt op de emotie.

.sucks is niet alleen negatief voor bedrijven

Sommige reclamebedrijven zien het zo: ‘Ik zie zeker een gewaagde sociaal gedreven promotiecampagne die je aan een .sucks-domeinnaam kan hangen met bijbehorende hashtag en een virale video. Zoals Badbreath.sucks voor een kauwgomfabrikant bijvoorbeeld, of boringfood.sucks voor een fast food-bedrijf. Er zijn oneindige mogelijkheden.’ (Adam Padilla van BrandFire) Op 1 juni wordt duidelijk aan wie Vox Populi zal toestaan om de extensie .sucks te gebruiken. Dan zullen we meteen merken of Vox Populi het écht goed meende, of alleen maar op veel geld uit was.

Die andere 500 extensie zijn trouwens echt lachen. Ik heb er alvast heel wat geregistreerd. :)

He sucks
She sucks
nu.direct
hannes.hiphop
fuck.hiv
d.eus
very.cool
copy.coffee
jupiler.beer
Hannes.sucks

By Sophie Verdickt & Hannes Coudenys

+ There are no comments

Add yours