Snapchat snappen

Snapchat snappen


Het werd dringend tijd dat ik nog eens een allesomvattende Snapchat blogpost schreef. (Hier m’n eerste post) Allesomvattend zal moeilijk zijn maar ik probeer zo goed mogelijk mijn tips voor jullie op te schrijven, zowel voor beginners als gevorderden. Snapchat is een app voor op je smartphone (Android & iOs) die bestaat sinds 2011. De app groeit exposief, in Amerika zit 50% van de 13 tot 25-jarigen er al op en ook in België zie je dat de app de afgelopen maanden onafgebroken in de iTunes download top 10 staat.

Het belangrijkste concept van Snapchat: alle content die erop verschijnt is kortstondig of in het Engels: Ephemeral. Alles vernietigt zichzelf en het is één van de succesfactoren van het netwerk. Vreemd voor de 90’s generatie die gewoon is om alles op te slaan en heel veel geld uit geven aan storage en meer storage.

Snapchat staat op de rand van doorbreken. Dat komt omdat iedereen Facebook saai vindt en op Snapchat gebeurt er terug eens iets. Het is spannend, het gebeurt nu en je bent er dan ook vrij snel verslaafd aan.

Snapchat is in the moment, terwijl Facebook voelt als gisteren. En bij Facebook voelt het zelfs meer en meer als eergisteren. Je feed staat vol met posts die je al zag, en dat zijn dan meestal grote levensgebeurtenissen van dichte of verre vrienden en daartussen de ene na de andere gesponsorde post die professioneel naar je aandacht hengelt. Snapchat voelt authentiek, vaak stelt het niet veel voor maar je hebt tenminste het gevoel dat er iets gebeurt, dat het nu gebeurt en dat het binnen korte tijd weer verdwenen is. En daarom slaagt het erin om je aandacht op te eisen. Aandacht die je bewust geeft want je beslist zelf of je een verhaal of een snap bekijkt door er met je vinger op de tikken en het scherm te blijven vasthouden. Van het moment dat je je scherm loslaat stopt de video met spelen. Door Facebook moet je scrollen. Het voelt eindeloos, het voelt niet meer exciting. Bij Snapchat kan je nog verrast worden en je krijgt dus een fantastische beloning als je een story hebt aangeklikt. Bovendien verdwijnt de story dus het is nu of nooit dat je moet kijken. Bij Facebook blijft alles voor eeuwig online. En je verliest bovendien je rechten op je content aan Facebook. Op Snapchat kan je zo stom doen als je wil, de video of foto verdwijnt alweer na 10 seconden.

De eerste vraag die ik krijg: ‘wat kan ik doen op een social netwerk waarmee je naaktfoto’s moet versturen die na een een aantal seconden zichzelf vernietigen. Of toch zouden moeten, want was daar geen Snappening geweest?

nudes

Net zoals sommige mensen nog steeds denken dat Twitter een netwerk is waarop je alleen maar deelt wat je gaat eten zal Snapchat ook tot het eind van z’n dagen met dit vooroordeel moeten afrekenen. De app is ondertussen uitgegroeid tot veel meer dan sexting alleen. Je kan inderdaad private snaps sturen, iets wat de categorie 13-25 gigantisch veel doet. Lekker private stuff met elkaar delen en geen hond die kan meekijken, zeker mama en papa niet. Sinds oktober 2013 is er echter ook de ‘Story’ feature waar ik het hier vooral over wil hebben omdat dat de fun stuff is.

Maar eerst naar de tweede vraag die ik altijd krijg. ‘Is Snapchat een app?’ Ja!

De derde vraag: waarom moet ik m’n gsm nummer toevoegen? Dat antwoord hangt samen met de vierde vraag:

De vierde vraag dan: wie moet ik volgen en waar in godsnaam kan ik iemand toevoegen? Aha, meteen één van de moeilijkste vragen. Enfin, niet moeilijk om uit te leggen maar wel moeilijk om jullie te doen geloven. Mensen toevoegen op Snapchat is een hel. Je moet hun Snapchat username kennen of vrienden die op Snapchat zitten hun telefoonnummer moet in je telefoonboek zitten en dan kan je ze toevoegen. Dat Snapchat je social search op telefoonnummer doet en bvb niet adhv je Facebookvrienden heeft te maken met het feit dat het meestal alleen maar van je close contacts is dat je het nummer hebt, en Snapchat is vooralsnog een netwerk waar je met mensen die heel close zijn snaps deelt. Tot nu, want ik bvb wil veel followers.

Hoe vind ik die followers dan? Door te zoeken op Facebook, Twitter, enz. Mensen delen hun naam in hun bio, (via bepaalde sites kan je dan zoeken in Twitter bio’s op locatie: belgium en keyword: Snapchat. Er zijn Facebookpagina’s waar usernames worden uitgewisseld en als je leuke stories maakt komen er vanzelf ook followers bij. Word of mouth, dat is nog altijd het fijnste.

Een paar follow tips bij deze:

Bedrijven: Sporza, NowthisNews, WashingtonPost, Mashable, Studio Brussel, mnm.be, jim_be, ninjanieuws, Sambal_be …
Personen: ljosmyndun, jonaspottie, dehin, bockiedrepper, grt_vs, musketon, pielaunio, saskiathewicked, sanssoucicrea, stijnvdev, sam_debruyn, hipstermouse, rlemahieu, gouhie, en iets meer wereldwijd: CaseyNeistat, JeromeJarre en Shonduras

Wie zijn die mensen die mij volgen? ‘Je ziet een vreemde username maar weet echt niet wie dat is.’ Ja, dat vind ik ook lastig, op Snapchat is alle info nogal rudimentair. Je kan het die persoon vragen in een private snap maar meestal geef ik er niet om. De mensen die dat willen kiezen een herkenbare username en dat vind ik fijn maar ik lig niet wakker van de rest. Er is heel wat info op Snapchat onbestaand en dat is kut maar zal de komende tijd wel veranderen, je voelt dat de app in constante evolutie is.

Wat zijn die Stories nu eigenlijk? Een heel leuke manier van communiceren! Je maakt een video (max 10 sec) of foto, voegt die toe aan ‘mijn verhaal’ en dan is dat de eerste video of foto van je story. De tweede foto of video die je maakt en verstuurt naar je verhaal wordt er gewoon na geplakt. Als je dat een paar keer na elkaar doet heb je een verhaal samnegsprokkeld van bvb 40 seconden in totaal. Als je er wat over nadenkt maak je dus telkens shots die samen een coherent verhaal worden. Een soort film van je dag. Je kan per 24 uur 300 seconden toevoegen (UPDATE: blijkbaar klopt dit niet meer, al tot 400 seconden kunnen gaan). Wat al een heel lang verhaal is. Probeer je te beperken tot max 80 seconden. Tenzij je iets heel speciaal doet.

Verdwijnen die stories? Ja, niet na 10 seconden, zoals bij private snaps maar wel na 24 uur. Vanaf het moment dat je je fragment toevoegt aan je verhaal begint de tijd af te tellen. Na 24 online verdwijnt die snap. Je story wordt ook weergeven in een taartvorm en je ziet de stukken uit de taart verdwijnen naarmate de tijd aftelt.

Je kan ze wel opslaan, fragment per fragment, er staat zo’n instelling wieltje per fragment en daar kan je opslaan naar je galerij. Je kan dus ook je story langer laten leven door hem zoals ik soms doe in iMovie (mobiele versie) opnieuw te monteren en dan op te slaan naar YouTube. Maar vaak laat ik de story gewoon verdwijnen, ik kan daar mee leven. Gisteren is ook voorbij.

looks

Wie kan die stories bekijken? Als je instellingen op openbaar staan dan kan iedereen die zien, ze moeten je wel eerst gaan volgen. Het leuke is dat je ook ziet wie heeft gekeken. Je ziet zelf per fragment van je story hoeveel mensen hebben gekeken. Zeer leuk. Bij mij kijken momenteel gemiddeld 200 mensen en ik weet nog een beetje wie dat zijn maar bij Sporza zitten ze bvb aan veel hogere kijkersaantallen en dan wordt het wat moeilijk om al namen te bekijken.

Hoe bekijk je die stories? Stories bekijk je door de bolle afbeelding bij iemand z’n naam aan te raken en te blijven aanraken. Dan begint de story af te spelen, van het moment dat je scherm loslaat stopt de story, je kan wel verder kijken door opnieuw aan te raken. Dat je je scherm moet vasthouden vind ik één van de sterktes van Snapchat want zo eist het je aandacht op. Je moet er bewust mee bezig zijn. Voor de echte beginnelingen: als je de stroy saai vindt kan je ook doorspoelen, gewoon eens met je andere vingen tikken op het scherm en je springt naar het volgende fragment in de story.

Moet ik echt verticale video maken? Nee dat moet je niet. Je mag doen wat je wil, weet wel dat het handig is voor de kijker als je verticaal filmt, zo moet ik namelijk m’n scherm niet meer draaien, ik moet al moeite doen om het scherm niet los te laten als ik wil kijken dus die draaibeweging is misschien die stap teveel.

Hoe voeg je filters toe, en emoticons? Als je een video of foto hebt gemaakt kan je er tekst, emoticons of een tekening aan toevoegen. Dat kan je door op de T (tekstteken) in de rechterbovenhoek te klikken. Als je nog eens op de T drukt verspringt je tekst trouwens naar grote tekst. Eens je je tekst of je emoticon hebt toegevoegd kan je die plaatsen waar je wil door te slepen en groter of kleiner maken door met twee vingers te pinchen. Naast het Tekstteken staat trouwens een potlood en daarmee kan je eerst een kleur kiezen en dan tekenen op je foto of video. Een filter toevoegen doe je door naar links of rechts te swipen over je foto’s. Er zijn niet zoveel filters. Twee kleurfilters, de tijd, de temperatuur en je snelheid, je kan wel filters over elkaar leggen door je ene vinger op het scherm te houden en met een andere vinger verder te swipen.

Extra kleurtjes unlocken op Snapchat

Extra kleurtjes unlocken op Snapchat

Schermafbeelding 2014-10-16 om 16.54.18

Kunnen mensen screenshots nemen van mijn verhalen? Ja dat kan, en als ze dat doen zie je een groen pijltje naast hun naam. Screenshots nemen is iets wat veel Snapchatters trouwens aanmoedigen, vooral omdat ze die daarna vragen te delen op andere social networks zodat je followers kan bijkrijgen.

Geofilters en tijdelijke filters

Soms zijn er filters die slechts één dag beschikbaar zijn, zoals met kerstmis of nieuwjaar. Er zijn ook geofilters, dat zijn filters die enkel beschikbaar zijn als je op een bepaalde locatie bent, zo heb je er voor Parijs, New York en meer. In België zijn er nog geen beschikbaar. Ik heb er wel al zelf ééntje ingestuurd voor Brussel (insturen kan hier) en ik hoop dat hij binnenkort toch eens beschikbaar is!

snapchat_paris-650x365

Livestories

Op oudejaar zag ik een story die van iedereen was gemaakt? Ja dat is een livestory, en the next big thing op Snapchat. Curatoren die voor Snapchat werken hebben met video’s die de gebruikers van Snapchat aan de wereldwijde ‘oudejaar story’ konden toevoegen gebruikt om een verslag van oudejaar rond de wereld te maken. En dat was ontzettend fijn om naar te kijken. In België is er nog geen event geweest waar zo’n livestory liep maar ook hier kan er snel verandering in komen, ze hebben trouwens net een nieuw rondje fondsen opgehaald ter waarde van 500 miljoen dollar dus ze hebben geld genoeg om hun expansie voort te zetten. Meer nog, ze zijn allerhande bedrijven aan het opkopen! (zelfs eentje die een Google Glass achtige bril maakt)

Business Insider vroeg zich trouwens af waarom Snapchat de public stories nog niet embeddable heeft gemaakt. Het zou Snapchat in één klap ontzettend populair kunnen maken bij de mensen die het nog niet kennen. De Live Stories van bvb College Footbal heeft in de US meer kijkers dan College Footbal op de reguliere tv.

Ik kan geen video of foto’s uploaden? Foto’s uploaden kan wel, het kan zelfs rechtstreeks vanuit je filmrol. Video uploaden kan inderdaad niet. Daar is een workaround voor: de third party app Snaphack. Helaas betalend.

Nog wat kleine pro-tips:

Om de één of andere stomme reden is je video pixelated of is het geluid niet synchroon op Snapchat
Op iOs crasht de app al eens, als je dus maar één kans hebt om een bepaalde video te maken, doe dat dan liever met de camera app van je telefoon en upload je snap via Snaphack.
Mensen kijken vaak zonder geluid naar je snaps, ondersteun je gebabbel dus met tekst op het beeld.
Mensen zien graag mensen bezig, kom in beeld, talk to us.
Begin en eindig je verhaal!

——————————————————————————————————–

Ik hoop dat bovenstaande tips al een beetje meer duidelijkheid scheppen. Ik merk dat het momentum er is, ik maak zelf bijna dagelijks stories en ik zie meer en meer mensen starten met een account dus binnenkort hebben we er weer een leuk straf netwerk bij.

De power van Snapchat is huge en het fijne is, het is een nieuw netwerk, in constante evolutie en met dus veel ruimte om zelf standaarden te gaan uitvinden en grenzen af te tasten. Zeg nu zelf, wat is er leuker? En dat ga ik zelf ook doen:

Binnenkort start ik met een tweewekelijkse Snapchat Only Show: ‘Snap City’ is de naam en het belooft erg tof te worden. Midden januari ga ik van start! En, en, en, nu donderdag 8 januari ben ik official Snapchat reporter op de MIA’s. Awesome it is. Follow me: hannes_bhc

Zelf nog aanvullingen of bedenkingen? Let me know!

 

6 Comments

Add yours
 1. 2
  Ronny

  nope! Ik komme zot dat er geen makkelijke manier is om je story te archiveren. Heb nu eens een dagje gefilmd met Momentica: zoals je al aangaf is dat inderdaad meer mijn ding maar nu is de “required aandacht” inderdaad wel weg. Echt, dat ge als content creator nie op een makkelijke manier uw story kunt backuppen/downloaden/recoveren is voor mij de enige reden dak er nie actief mee bezig kan zijn.

  Als: good luck op de MIA’s en met het nieuwe project!
  PS: “it’s Jarre! Jérôme Jarre!!”

 2. 4
  Blubber

  Ik heb een vraag… Mensen nemen soms een screenshot van mijn verhaal maar als er onder de 100 mensen iemand een screenshot heeft genomen en 200 mensen hebben deze story bekeken dan kan ik niet meer zien wie die screenshot heeft genomen. Hoe kan ik dit wel zien?

 3. 5
  Nico

  Hoe gaan accounts als die Ugentofficial in z’n werk? Sturen die mensen hun filmpjes en foto’s dan via een ander kanaal naar binnen of? Want die zet hij dan toch over op z’n eigen account? Thanks.

+ Leave a Comment