10.000 stappen per dag is bullshit


In september 2013 heb ik de app ‘Argus‘ op mijn iPhone geïnstalleerd. De iPhone beschikte toen net over een M7 motion sensor en kan dus zeer accuraat stappentellen. Perfect om eens uit te proberen. Ik had ook al een paar keer horen waaien dat 10.000 stappen per dag een goed streefdoel is en ik had een voorgevoel dat ik dat aantal niet zomaar zou halen. De overheid denkt dat ook want op hun website kon ik dit lezen:

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde gezondheidsvoordeel heeft als een half uur extra bewegen elke dag. Een gemiddeld persoon zet nu ongeveer 6000 stappen per dag. Dat is slechts 4000 stappen verwijderd van het streefdoel. 4000 extra stappen haal je door een half uur extra te bewegen. Naast wandelen kan dat ook door andere bewegingsvormen zoals fietsen of zwemmen. Of zelfs in dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren.

Na een week kon ik besluiten dat ik geen ‘gemiddeld persoon’ was. Ik haalde 3000 stappen per dag. Ik wijt het aan mijn vaak zittende ‘Digital Creative’ job. Ik vond het straf dat ik maar liefst 7000 stappen van dat ultieme doel verwijderd was. Zo gigantisch veel. Ik voelde me nochtans niet zo onsportief. Ik ga twee keer per week lopen en vond dat ik fit genoeg was. Ook al rookte ik. Het probleem met mij en zo’n apps is dat ik die dingen dwangmatig serieus ga nemen. 10.000 stappen zetten is een doel dat ook wordt aangeraden aan gepensioneerden dus ik ging dat doel vanaf december 2013 elke dag verpulveren. En zo geschiedde. Ondertussen zijn we december 2014. En ik heb 1 jaar lang elke dag 10.000 stappen gezet. De uitzonderingen zijn op 1 hand te tellen en lagen meestal aan ziekte of een andere overmacht.

maxresdefault

30.000 stappen per dag

Het voordeel aan 1 jaar je stappen tellen is dat die app gigantisch veel data voor je bewaart. Deze week had ik bijvoorbeeld 609 actieve minuten. Minuten waarop ik echt beweeg. In het voorbije jaar heb ik 4.822.557 stappen gezet. Bijna 5 miljoen! Ik heb ook dagen gehad waarbij ik meer dan 10.000 stappen heb gezet. Op dagen dat ik ga lopen haal ik meestal 17.000 stappen. Op citytrip in Londen vorig jaar haalde ik m’n eerste record van 24.000 stappen per dag en toen we dit jaar de aftermovie voor zowel Rock Werchter als Pukkelpop hebben gemaakt kon ik merken dat die festivalterreinen ontzettend groot zijn: twee keer een record van 30.000 stappen op 1 dag. En daarvoor moet je al wat rondhossen.

Kortom: I nailed it. Ik haal m’n stappen. Ik voel me fit, ik loop beter (ik ben ook wel gestopt met roken)

Bedenkingen

Eerst en vooral, 10.000 stappen halen is niet evident en het vergt ontzettend veel discipline om je doel te halen als je zoals mij een zittende job hebt. De lift niet meer nemen en regelmatig eens de benen strekken is niet voldoende dus ook als je geen zittende job hebt zou ik er niet zeker van zijn dat je 10.000 stappen zal halen. Daarom vind ik het vreemd dat ze bejaarden aansporen dit te doen.

Hoe ik het deed: het beste recept voor mij was zorgen dat je voor de middag een 3000 tal stappen hebt. Over de middag MOET je gaan wandelen, minimum een halfuur, liefst 45min en dan heb je al rond de 6000 stappen. Als je in de namiddag en vooravond nog af en toe eens een miniwandeling doet op kantoor kan je 8000 stappen halen, de resterende stappen moet je thuis doen. En ik heb al vaak om 23u nog snel een nachtwandeling moeten doen in m’n straat om dat doel te halen. Je voelt het al, je moet er elke dag mee bezig zijn. De neurose stopt pas als je je doel hebt gehaald dus op een dag waar je rond de middag je stappen hebt gehaald kan je rustig van de rest van je dag genieten. Dwangneurose, like I said.

IMG_0247

Op de app Argus is het ook mogelijk om vrienden toe te voegen. Daar zit echter 1 catch aan, ze zien echt alles. Wanneer je je stappen hebt gezet. En dat zegt meer over je leven dan je denkt. Een aantal vrienden wilden die info dan ook niet meer delen en defrienden me. Een aantal vrienden hebben me ook gedefriend omwille van het schuldgevoel dat ik hen gaf. Er is een leaderboard en niemand haalde 10.000 stappen per dag. Behalve ik. En dat moet irritant zijn.
Ook in het echte leven zijn er reacties, m’n goede collega’s snappen dat ik elke middag wandel en met Vincent ging ik tijdens de productie van ons tv-programma Splinternet vaak op tocht in Boortmeerbeek maar bij de VRT keken ze in het begin toch raar toen ik 9 verdiepingen liever met de trap deed dan met de lift. (Ik sta er trouwens van versteld hoe ook ik nog steeds even buiten adem ben na 9 verdiepingen trappenlopen)

Ik skate ontzettend graag maar doe dat niet meer. Ik heb standaard wat decks in m’n wagen liggen waarmee ik vroeger snel wat afstand kon afleggen maar dan telt m’n app geen stappen dus blijven de planken liggen. Echt jammer!

Je verliest heel veel tijd aan rondwandelen. Je krijgt er conditie voor terug maar toch: heel wat tijd ben ik aan het wandelen. Soms ook in de living, als ik om 23u30 nog 50 stappen moet zetten. (zoals nu)

Conclusie:

10.000 stappen is echt overdreven maar ik zal het helaas blijven doen. De stress die ik ervan krijg weegt niet op tegen de voldoening van je doel halen. Probeer het zeker zelf en laat weten of het voor jou evident is om je doel te halen. En dan kunnen we samen besluiten of het nu bullshit is of niet. Wij zijn overtuigd, check de video!

frtds

Made by Vincent Schroeven, Hannes Coudenys & Louk Voncken

PS: Je kan valsspelen, door te schudden met je telefoon. Maar dat hou je geen 10.000 keer vol.

13 Comments

Add yours
 1. 1
  Ronny

  Heb net ook eens gekeken in mijn iPhone. Gemiddelde 3500 stappen/dag. Hoogste was 11350 (dat was tijdens een dag rondlopen in Parijs (citytrip) vermoed ik). Ik heb ook zo’n Nike Fuelband die activiteiten meet en zelfs daar haal ik het minimum doel van 2000 nikefuel amper dagelijks. Maar zoals je zegt: met zo’n digital job zit je nogal wat gedurende een dag… Dat helpt natuurlijk niet.

 2. 2
  Mirthe

  Hm, bizar, ik geraak redelijk vlot aan 10.000 stappen/dag. Ook een bureaujob, maar ik gebruik wel een Fitbit om stappen te tellen en niet mijn iPhone (Fitbit heb je ook altijd bij, terwijl je je iPhone soms al eens ergens laat liggen). Misschien zit daar het verschil?

  • 3
   Paul

   Aangezien het verschil zo groot is met anderen zou ik toch een nakijken of hij wel juist werkt …
   Misschien heb je wel een tik zoals ik: wippen met je been onder tafel, of zo …

 3. 4
  hannes

  Hoi Mirthe, ik heb m’n iPhone ook altijd bij hoor. Ik denk dat een iPhone zelfs beter telt dan een fitbit omdat die je benen stappen telt. Fitbit ook armbewegingen. Nee? Ik haal m’n doel altijd hoor, omdat ik nogal makkelijk verslaafd raak aan dit soort challenges maar vaak moet ik savonds toch nog een extra wandeling van 2 a 3000 stappen doen daarvoor. (halfuurtje)

 4. 5
  Kris

  2.329.000 stappen in de afgelopen 234 dagen. Inderdaad gemiddeld 9952 stappen per dag. Maar ik steek het op de winter. In de zomer gemiddel 12000. Top: 39463 stappen.

 5. 6
  Samira

  Als ik de reacties lees, kan ik concluderen dat ik slecht bezig ben :) Nu heb ik mijn Iphone niet altijd op zak, maar ik haal op weekdagen een gemiddelde van 2500 stappen. Ik heb een zittende job. In het weekend al snel 9000 per dag. Ik zou ook graag een gemiddelde van 10000 willen behalen per dag, maar er is dus duidelijk nog werk aan de winkel :)

 6. 7
  Katleen

  Ik ben sinds enkele weken bezig met het tellen van mijn stappen. Eerst via een app op mijn Iphone, en ondertussen via mijn Misfit shine activity tracker. Ik herken mezelf volledig in het artikel. Eerst was het een uitdaging om 10.000 stappen te halen, ik ben namelijk niet erg sportief. Maar, ondertussen peace of cake. Al moet ik zeggen dat ik er wel echt tijd voor moet maken. Joggen, wandelen, trappen nemen… Een groot deel van mijn vrije tijd die ik eerst voor tv spendeerde gebruik ik nu om te wandelen of joggen in de openlucht. Ik heb een bureaujob en om het uur verplicht ik mezelf even een paar trappen te nemen of een praatje te gaan maken een paar verdiepen hoger. Ik voel me zelfs schuldig als ik nog eens perongeluk mee in de lift stap met een collega :). Vandaag voor de eerste keer 16.000 stappen behaald dankzij 2 wandelingen en een jogbeurt. Maar wat voelt dit heerlijk! Het geeft me energie en levensvreugde.. Ik had verwacht dat ik er erg moe van zou worden, maar nu ik het stilaan gewoon ben, maakt het me opgewekt en energieker! Ik vind het een aanrader!

 7. 8
  Christine

  Toevallig ontdekt dat mijn Iphone stappen telt ( ben niet zo’n techneut). ‘s Ochtends te voet naar ‘t werk wat 4500 stappen oplevert. Tijdens de middagpauze 5 á 10 minuutjes frisse lucht happen. ‘s Avonds terug naar huis stappen, extra blokje om bij mooi weer, levert weer zo’n 4,5 á 5000 stappen op. Tussendoor ligt de Iphone gewoon op m’n buro! Een klein anderhalf uur per dag om fris op ‘t werk te verschijnen en ontstresst weer thuis te komen! Niks dwangneurose!

 8. 10
  karo

  Ik dit moment zit ik al aan 6493 stappen.ben wakker van 6u20 en het is nu nog maar net 9u55 euhm 10.000 stappen???volgens mij zit ik vnvnd boven de 30.000.
  Lang leve poetshulp….ge beweegt tenminste de tijdens het werken 😉

 9. 11
  Jan

  Ik woon 4km van mn werk, en ik stap dat op 45min/+-5000 stappen, natuurlijk ook de terugweg. Met wat rondlopen overdag en 2-3keer per week hardlopen, wandelen met de hond, haal ik een daggemiddelde van 16500 stappen. (vorig jaar 6.037.790 stappen (gemeten door samsung gear smartwatch & tomtom spark3 ). Uitschieters van 50000 stappen zijn niet ongewoon. 250km/maand hardlopen-wandelen is normaal, 3300Km in 2016. Ik begrijp dat dit abnormaal is, maar de hond is wel blij, die mag namelijk mee naar het werk :-)

 10. 12
  Richard

  Op mijn werk haal ik minimaal 16000 stappen pd, thuis loop ik nog 3 x per dag met mijn honden, maar dan laat ik mijn telefoon thuis, het moet geen obsessie worden, en genoeg is genoeg.

 11. 13
  Ester

  Ik haal het gemakkelijk, ik zet gemiddeld 18000 stappen per dag! Ik werk niet maar ben “huismoeder” en ik heb zo’n bandje om mijn pols die de afstand meet die ik afleg, dan moest ik de grote van mijn stappen invoeren (10 stappen zetten, opmeten:10) en dan rekend hij mn gemiddelde stappen uit ☺️ Ik hoef er niet extra bij te wandelen ofzo.

+ Leave a Comment