Jeff Koons, Frank Gehry & Marcel Duchamp in Parijs

Jeff Koons, Frank Gehry & Marcel Duchamp in Parijs


Ben je de komende maanden in de buurt van Parijs of zoek je iets om te doen op zondag, dan kan ik zeker het Centre Pompidou aanraden. Daar lopen momenteel 3 straffe expo’s. Frank Gehry, Marcel Duchamp & Jeff Koons.

Architect Frank Gehry gaat hard. In Parijs is net een nieuw gebouw van hem geopend, de Louis Vuitton Foundation (dat prachtig staat te blinken op de rand van Parijs in het Bois De Boulogne) en in Panama opent binnenkort een museum over biodiversiteit dat er nu al fantastisch uitziet. En hij werkt mee aan de herontwikkeling van het iconische Londense Battersea Power Station. Daarom ook is het de moeite om de tentoonstelling over zijn werk in Centre Pompidou even mee te pikken als je in de buurt bent. 225 tekeningen en 67 maquettes geven samen met veel foto en filmmateriaal en bijzonder rijke samenvatting van wat mister Gehry sinds de 60’s heeft verwezenlijkt. Je ziet het tot stand komen van het Guggenheim Bilbao & de Walt Disney concert hall en je merkt ook dat je eigenlijk ontzettend veel gebouwen van hem kent. Straf.

Processed with VSCOcam with 5 preset

Helemaal bovenaan het Centre Pompidou nemen twee ophefmakende kunstenaars elk een hal in. Marcel Duchamp, al gestorven in 1968, en een beetje een geestelijke voorvader van die andere kunstenaar, Jeff Koons, geboren in 1955 en vorig jaar het record verbroken van duurste verkocht werk ooit voor een nog levende kunstenaar (58 miljoen dollar).

Ik ken Duchamp vooral van de ready-mades zoals het urinoir. Een product dat als kunstwerk verkocht wordt. De tentoonstelling heet ‘Marcel Duchamp. La peinture, même’ dus je leest het al, hier wordt zijn schilderkunst belicht. (Uitgebreid verslag hier)

In de zaal ernaast staat een retrospectieve van Jeff Koons, die zoals altijd heel wat stof doet opwaaien. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Centre Pompidou en het Whitney Museum of American Art uit New York. Een mooi overzicht uit elk punt van zijn carriere en de werken doen het goed met een zonnig Parijs op de achtergrond.

Processed with VSCOcam with 5 preset

Pop Culture to the fullest. Shiny, gelikt en volgens Koons zelf zonder enige betekenis. Het feit dat hij zoveel controverse veroorzaakt, vooral door de exhuberante bedragen waarvoor zijn werk wordt verhandeld en speelgoed is van de 1% betekent voor mij dat zijn kunst wel degelijk iets teweeg brengt en op zijn minst voor discussie zorgt. Ik heb genoten van het megalomane ’Balloon Dog’ en ‘Hanging Heart’ in het echt. (Lees hier een uitgebreid verslag in De Standaard) Maar check vooral de foto’s hieronder.

3 toptentoonstellingen voor amper 13 euro. En met dat ticket kan je ook de vaste collectie nog bekijken.

Jeff Koons nog tot 27 april 2015
Marcel Duchamp nog tot 5 januari 2015
Frank Gehry nog tot 26 januari 2015

Praktisch:

Centre Pompidou 
Place Georges Pompidou
75004 Parijs
Tel: 01/44.78.12.33

Online tickets kopen kan hier.

Processed with VSCOcam with c3 preset Processed with VSCOcam with 4 preset Processed with VSCOcam with 5 preset

Processed with VSCOcam with 5 preset

Processed with VSCOcam with 7 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with h3 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with c3 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with 5 preset Processed with VSCOcam with 5 preset

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment