Dichtbij Parijs

Dichtbij Parijs


Net zoals Rijsel dicht bij Kortrijk ligt is ook Parijs amper ver weg te noemen. Daarom dat we het laatste jaar al vier keer richting ‘City of Lights’ zijn gereden. 250km en dat rijden we op twee uur en een kwartier. Mocht je je afvragen wat je kwijt bent aan péage: 16 euro voor de heenreis, 12 euro voor de terugreis. De wegen liggen er goed bij maar ik raad je toch aan om ook je social gps Waze te gebruiken want als je file hebt heb je goed file. Twee uur hebben we staan aanschuiven op de terugreis.

Tips

Ik krijg de laatste tijd vaak de vraag of ik tips heb voor Parijs. Ja die heb ik maar als je nog nooit naar Parijs bent geweest stel ik toch vooral voor dat je alle top toeristische locaties eerst eens bezoekt. En mocht je in dat immense aanbod nog iets anders willen bezoeken moet je onderaan mijn tips maar eens lezen. Of bewaar die voor je tweede keer.

De eerste keer moet je gewoon bij de Eifeltoren staan, Parijs zien van op de Tour De Montparnasse, vanaf le But de Montmartre, waar de Basilique du Sacré Coeur staat, en de Moulin Rouge is. En moet je langsgaan in het Louvre, de jardin Tuilleries, de Champs Elysée, de Arc de Triomphe, en ga zo maar door. En daarna mag je naar de plaatsen hieronder:

Processed with VSCOcam with 4 preset

Vorige keer schreef ik al over de tentoonstellingen van Koons & Gehry die momenteel lopen in het Centre Pompidou maar heel vaak gaan we toch vooral om te shoppen. Uiteraard moet je de gigantische Galerie Lafayette & Printemps bezoeken en de buurt er rond, Colette, Ladurée, Aesop en de rest van de hipsterstores in de Rue St. Honoré. Deze keer zijn wij ook nog naar de buurt van Canal St. Martin getrokken voor zalige winkels als Centre Commercial (Van het koppel dat ook het etisch verantwoord schoenmerk Veja uit de grond stampte. er is ook een CC Kids trouwens, om de hoek, 22, rue Yves Toudic) Homecore, Maje Stock, A.P.C., American Apparel en er zijn regelmatig ook pop-up shops en het is sowieso zalig om wat langs het kanaal en z’n gezellige pleintjes en brugjes te kuieren. Alle winkels vind je in de buurt van Rue de Marseilles. Behalve Merci, dat ligt op de Boulevard Beaumarchais in de toffe wijk Marais en is een beetje Colette style: hippe gadgets, kledij etc, je kan er ook eten. Maar het strafste aan Merci is dat alle winst naar goede doelen gaat! De eigenaars hadden al succes met hun kledinglijn voor kinderen, Bonpoint en beslisten om iets terug te doen.

Trouwens, internetshops mogen de wereld nog zo plat hebben gemaakt als maar kan, niets gaat boven de experience van weloverwogen interieur van een echte shop, de geur van de winkel en z’n producten of de architectuur van het pand waar het is in ondergebracht. Dus het mag nog zo makkelijk zijn om van thuis uit te kopen, kom nog eens buiten en ga naar die winkels die hun best doen om wekelijks te vernieuwen en creatief te zijn. They deserve it.

Relaxing

Parijs heeft heel wat parken en in drie van de grootste is ook wel vanalles te zien. In Bois de Boulogne heb je een zoo, en ligt ook Roland Garros, in Bois de Vincennes, het grootste park (3x groter dan Central Park) ligt ook een zoo, een hippodroom, velodroom maar vooral veel water, met mooie tempels en prieeltjes waar je heerlijk kan wandelen. Idem voor Park des Buttes Chaumont waar hoog op een kunstmatige klif een mooi tempeltje staat. Parc Belleville, iets hoger gelegen, heeft ook een mooi uitzicht op de stad.

TempleSybille

Er is uiteraard ook de beroemde begraafplaats Père Lachaise waar je de graven van alle grote Fransen kan bezoeken, en ook dat van Jim Morrisson. Ook nog groen: Viaduc des arts, een park op een oude spoorwegbedding met daaronder shops. En de inspiratiebron voor dat andere coole park op zo’n oude spoorlijn in New York: The High Line. Verrassend en iets rustiger dan de rest van Parijs. Versailles is andere koek en moet ik dringend eens naartoe! Ik bewaar het voor deze lente.

Trouwens, nog iets leuk. Lang geleden liep ik modeshows voor Raf Simons en ééntje ervan was er bij een gigantische zilveren bol waar een cinema in verstopt zit. Die setting vind ik nog altijd fantastisch en is te bezoeken want die bol (la géode)  is onderdeel van le Cité des Sciences et de l’Industrie. Technopolis maal vijf zeg maar. En ook nog: op het dak van het Arab World Institute heb je blijkbaar ook een tof uitzicht over Parijs.

geode

Vervoer: metro of een fiets. Wij durven ook al eens de auto te nemen als we een verre afstand in Parijs moeten doen.  Uber of onze eigen wagen.
Slapen: Veel te veel opties. Wij sliepen al in Hotel Banke (kamernummer 306 vragen!), Citizen heeft er een mooi hotel in de buurt van Canal St Martin en ik hoor ook altijd goede dingen over Mama Shelter aan Pére Lachaise.

Tot zover mijn paar tips voor Parijs. Lang niet volledig maar ik probeer er nu regelmatig terug te gaan en jullie meer tips te geven! Laat zelf ook tips na voor ons in de reacties! Thx.

IMG_7012 IMG_6039 IMG_2833 Processed with VSCOcam with f2 preset   Processed with VSCOcam with hb1 preset

Hotel Banke, de kamers boven de ingang zijn rond en hebben een geweldig uitzicht langs alle kanten. Ook als je in bad zit. :)

p00z1pp1

Inside Centre Commercial

 

l1020229

Viaduc des Arts
Bois_de_Vincennes_20060816_09

Bois de Vincennes.

RomanticSpots1

 

Canal St. Martin.

+ There are no comments

Add yours