Impact: Het meme lettertype

Impact: Het meme lettertype


De vorige post ging over m’n mémé. Deze post gaat over memes. En meer bepaald het lettertype dat gebruikt wordt om memes te maken. Impact is de naam van dat font en het is bij ontzettend veel mensen bekend. Hoe kan het ook anders: het lettertype bestaat al sinds 1965 en is sinds de 90’s een vaste waarde in Windows. Ik vroeg me onlangs af hoe het komt dat Impact het meme lettertype bij uitstek is geworden en zoals z’n naam zegt ondertussen ontzettend veel impact heeft gehad. Elke keer dat je Facebook of Tumblr opent zie je ze wel, foto’s van katten, baby’s, Buzz Lightyear of een Ugly Belgian House, vergezeld van een paar sarcastische woorden in dat dikke witte, zwartomrande lettertype Impact. Waarom ze niet Arial, Copperplate of Futura gebruiken heb ik ontdekt door zelf wat te googlen. CNN heeft er een paar jaar terug een artikel over geschreven dat ik even heb vertaald:

De reden waarom Impact wordt gebruikt is deels door het gemak. Impact was in het begin van Windows één van de enige grote vette lettertypes die er waren. En nog belangrijker, één van de weinige die web-safe waren, compatibel met het World Wide Web, dat toen nog zeer jong was. (Andere fonts die web-safe waren en er dus op elke computer wereldwijd hetzelfde uitzagen waren Times New Roman, Comic Sans en ook Georgia)

Schermafbeelding 2014-11-24 om 22.27.23

Vroeger posten mensen ook al grappige foto’s op Bulletin Boards of mailden ze ze naar elkaar. Er was nog geen Photoshop dus het grappige bijschrift typten ze er gewoon onder. Kort daarna -toen Photoshop al iets frequenter voorkwam- werden dat Image Macro’s en hoewel eerst nog Arial of Comic Sans werd gebruikt ging dat snel over naar Impact, z’n bekendheid groeide en toen een dude in 2007 een foto van een gekke kat uit een Russische foodcommercial naar een vriend stuurde met de tekst in Impact: ‘I can Has Cheezburger’ was het hek van de dam.

i_can_has_cheezburger_1_

Het was de start van het ‘I Can Has Cheezburger empire’ en was waarschijnlijk ook de echte lancering van het lettertype Impact. Waarom het zo’n Impact heeft is niet 100% te verklaren maar lettertypes stralen nu éénmaal iets uit. Bij Impact is dat: KIJK NAAR MIJ, IK BEN LUID, EN STOUT EN IN HOOFDLETTERS. Je snapt het wel.

Vooral cool dat ik dus niet de enige was die me dit soort dingen afvraagt. Hopelijk was het boeiend, volg me op Twitter, Instagram en Snapchat. Username: hannes_bhc

F21gG2t your-meme-not-badtumblr_nbiwj22vn61qm24ado1_500

+ There are no comments

Add yours