Het Grote Grootouderboek

Het Grote Grootouderboek


Mijn Mémé is er al even niet meer. Ze is gestorven in 2010. Op 8 maart. Toevallig ook internationale vrouwendag. Dat past wel bij haar, want wat een vrouw. Mémé’s zijn bijzonder en die van mij was niet anders. Ik schrijf deze post omdat ik nog regelmatig herinnerd word aan haar bijzonder zijn. Na haar dood kreeg ik namelijk een handgeschreven boek, op de ietwat foute kaft staat: Van mémé Lieve voor Hannes. Op de binnenzijde staat ‘het grootouder boek, een boek met herinneringen van grootouders om te geven aan hun kleinkinderen.’ Ik bladerde er indertijd snel door en zag pagina na pagina met de hand geschreven antwoorden en ontdekte één van de mooiste herinneringen die iemand kan nalaten.

Processed with VSCOcam with m3 preset

Het boek stelt vragen over haar afkomst, haar kindertijd (in 1927 that is) haar tienerjaren, familietradities, feestdagen, reizen, haar huwelijk, kinderen, gebeurtenissen in haar leven en leest als een sneltrein. Ik citeer een klein stukje over de mode van toen: ‘We droegen kleedjes met aansluitend corsage en meestal zwierige rok, een hoed was algemeen, zelfs verplicht op zondag. Ons moeder droeg nog een ‘vossenkat’ en wij vonden dat maar akelig, zo van die dierenvellen rond je hals, misschien wel warm, maar niet meer aan ons besteed.’ Over hoe jongens en meisjes toen met elkaar omgingen schreef m’n mémé dit: ‘Toen onze jongens terug uit Duitslabd kwamen werd het leven vrolijker. Maar als je met een jongen praatte was er altijd die allusie dat je flirtte en dat vond ik wel flauw.’

Je merkt het al, je zou zelf ook graag zo’n boek van je grootouders kunnen lezen. Over een tijd waar oorlog nog iets van hier was en ze geen zorgen hadden over de nieuwste iPhone. Ik denk dat mijn moeder het boek aan m’n mémé heeft gegeven en ik ben haar daar ook ontzettend dankbaar voor. Het wordt trouwens tijd dat ze het zelf eens kan lezen. Ik kan het nogal moeilijk loslaten zeg maar… Wat ik met deze blogpost vooral duidelijk wilde maken was, zoek ook zo’n boek en geef het aan je ouders. Je kinderen zullen je danken en zelf zal je ook blij zijn dat document te hebben. Vanaf morgen kijk ik zelf uit naar zo’n boek. Om aan de mijne te geven. Of bestaan hier al digitale oplossingen voor. Iemand? Een app misschien?

Thx for reading, follow me on Twitter, Snapchat on Instagram, dit is m’n username: hannes_bhc

Processed with VSCOcam with m3 preset Processed with VSCOcam with m3 preset Processed with VSCOcam with m3 preset Processed with VSCOcam with m3 preset Processed with VSCOcam with m3 preset

3 Comments

Add yours
  1. 3
    Carien

    Heb ooit zo’n schriftjes gevonden bij Polar. (De Slegte vroeger.) Verleden jaar verkochten ze die in de Action winkels. En bij Boekenvoordeel. Grtjs

+ Leave a Comment