Dronken, snel en computergestuurd rijden

Dronken, snel en computergestuurd rijden


Nooit gedacht dat ik ooit nog een post als deze zou schrijven maar toen ik zondag op de radio hoorde dat een 33-jarige man iemand had doodgereden terwijl hij onder invloed was kon ik het niet laten.

33 jaar. Dat is mijn leeftijdscategorie. Onze ouders dronken nog achter het stuur, onze ouders rookten ook nog omdat ze maar half wisten hoe gevaarlijk het was. Maar dat wij het nog altijd doen valt me toch dik tegen. Ik ben ook al met net teveel binnen de weg op geweest. Schande. Maar het zit er ingebakken. ‘Ze gaan ons wel niet tegenhouden,’ ‘weet jij of er controles zijn?’

En als je dan veilig thuis bent gekomen ben je geen doodrijder maar je kon er wel één geweest zijn. Een doodrijder onder invloed. Raak maar eens na zo’n ervaring weer op de rails. Je neemt het mee tot je sterft.

Ik ben al jaren grote voorstander van 0 promille. Geen 0,0567834 promille. Dat is niet duidelijk. Hoeveel mag ik drinken? Eentje, twee, misschien vier als ik ze wat spreid? Niet drinken, dat lijkt me de beste oplossing voor een bestuurder. En hoe goed jullie redenen ook zijn voor dat kunnen genieten van toch 1 drankje: Ik snap ze niet.

M’n tweede punt: snelheid. Boetes uitdelen is plezant voor de overheid. En opnieuw nemen ze geen standpunt in. De wagens die hier ingeschreven kunnen worden mogen 600 PK’s hebben en 350 KM/h rijden. Tot ze op de weg zijn. Daar moeten ze 120 kilometer per uur rijden. En zeg nu niet dat we dat zelf moeten inschatten en verantwoordelijk moeten zijn. Net zoals bij die promillegrens werkt dat blijkbaar niet. Jullie geven geen duidelijke boodschap.

We mogen wagens met zoveel power hebben en we mogen een beetje drinken.

Ik kan me inbeelden dat dit behoorlijk als een rode lap op een stier gaat werken. Mensen en hun vrijheid, i know, maar ik geloof niet in vrijheid als het op veiligheid en stomme stomme menselijke fouten aankomt. Ik duw ook graag eens op het gaspedaal met m’n Mercedes CLA. Die heeft ook serieus wat power. Maar ik moet dat leren doen op wegen die er geschikt voor zijn en op het juiste uur. Of op een racetrack. En niet weer alle controle te proberen ontlopen met m’n Coyote.

Ik verlang naar de computergestuurde wagen. België is te klein voor alle die trage, snelle en dronken rijders door elkaar. Laat de computers dat maar uitvissen. Ik kan dan tweeten terwijl m’n auto me naar het werk rijdt. Of slapen.

‘Maar ik rij zo graag!’ Ik ook! Wel dan gaan we op zondag wel wat cruisen in manuele mensenstand. Op plaatsen waar dat dan nog kan. Veilig.

1 comment

Add yours
  1. 1
    Kelly

    Eindelijk! En ik maar denken dat er niemand mijn mening deelde. Voor alle duidelijkheid: ik drink geen alcohol als ik met de auto ben, zo simpel is het. Wat mij trouwens geweldig stoort, is het feit dat iedereen me hier telkens over aanspreekt. Blijkbaar is het nog steeds not done, compleet asociaal en saai om geen alcohol te nuttigen op de zoveelste nieuwjaarsreceptie. Ik heb dan ook niet de behoefte om het label doodrijder of wat dan ook te krijgen, maar toch blijft iedereen dezelfde mentaliteit van ‘het zal mij wel niet overkomen’ hebben. Jammer.

+ Leave a Comment