TEXTURE Museum Kortrijk


Kortrijk is een museum rijker: Texture. De naam verwijst naar de textuur van textiel, linnen en vlas. Het vertelt dan ook de geschiedenis van de linnen- en vlasnijverheid in Vlaanderen. Op 4 en 5 oktober was de opening en ik ben er langgeweest. Ik kende het oude vlasmuseum -wat verplichte kost was in het middelbaar- en had daar niet echte goede herinneringen aan. Oubollig, met poppen enzo. Texture lijkt er in de verste verte niet op. Dat merk je al aan de architectuur van het gebouw (een gouden kroon) en ook de inhoud pakt het goed aan. 3 verdiepingen en 3 verhalen: de wonderkamer, de leiekamer en de schatkamer.

Vlas gebruiken we elke dag, vaak zonder het te weten en op onverwachte plekken. Designers, wetenschappers en ondernemers laten geen deeltje onbenut. Je kan die producten ontdekken, proeven en voelen in de Wonderkamer. Ik zag auto onderdelen, fietsen, dollars en nog vanalles waar blijkbaar vlas inzit. Er was ook iemand van Technopolis die een toffe voordracht gaf over textiel en wat je er allemaal mee kan. De Leiekamer brengt het verhaal van de vlas- en linnennijverheid. Een fascinerende geschiedenis van vallen en opstaan. Onder het gouden dak (echt waar) ligt de Schatkamer. Een selectie kant, handwerk en fijne weefsels.

Het gebouw is ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912). noArchitecten en Madoc toverden het pand om en ik ben fan van het resultaat. Het gouden dak geeft het iets speciaal en verwijst naar de Golden River, de bijnaam voor de Leie. Het gebouw biedt naast de permanente presentatie ook een polyvalente ruimte, een bistro (Damast), bureaus en een atelier aan. Het museum is niet zo groot maar een heel fijne aanwinst! Aanrader.

Praktisch:
TEXTURE
Noordstraat 20
8500 Kortrijk
Tel
+32 56 27 74 70
texture@kortrijk.be

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment