Cockney’s Premium Gin

Cockney’s Premium Gin


Een ex-collega van me, Roel Corthals, vertelde me een tijd geleden dat hij samen met 3 kompanen bezig was een gin op de markt te brengen. Cockney’s Gin, de oudste gin van België. (1838) Ik was meteen geboeid en als gin liefhebber ontzettend benieuwd naar het resultaat. Een andere collega zag ik ondertussen het geslaagde ontwerp van de fles maken en dat maakte me nog meer nieuwsgierig. Nu is het eindelijk zover. De eerste batch is er en is beschikbaar bij een aantal restaurants en handelaars. Waaronder het Kortrijkse Crombé, waar ik vandaag m’n eerste fles Cockney’s heb gekocht. Voor 34 euro. En ik raad jullie allemaal aan hetzelfde te doen!

Cockneys’ Premium Gin

Cockney’s distilleert werd in 1838 gesticht door een ingeweken Londenaar en is vandaag nog steeds te bezichtigen in de Gentse Lange Violettestraat 32. Na zijn terugkeer naar Engeland werd de stokerij overgenomen door Jules De Brabandere. Nadien kwam ze voor 3 generaties in handen van de familie Hoste. In 1989 werd de stokerij overgenomen door Luc Waterschoot,die het ambacht geleerd had in dienst van de Hostes. Na de ontmoeting met de 3 vrienden in 2013 die het geweldig potentieel van Cockney’s Gin onderkenden en meteen aan de slag gingen om samen met hem, de Cockney’s Premium Gin te ontwikkelen en hem de plaats terug te geven die hij verdient…

BxqXmVbIMAAzkIw.jpg-large

In the end, everyone’s cockney…

De naam Cockney verwijst naar de bijnaam van de Londense werkmensen. “Een echte Cockney ben je als je geboren bent binnen de gehoorafstand van de Bow Bells, de klokken van St-Mary-le Bow in Londen”, op de kurk van de gin staat een afbeelding van een klok die verwijst naar de klokken van St-Mary-le Bow. “Op de fles staat ook ‘In the end everyone’s Cockney’. Maar de baseline die nog meer aanslaat is ‘Bottled in friendship’, want dat is echt wel het geval hier.

De originele gin had maar drie kruiden: jeneverbes, koriander en gentiaan. “Na veelvuldig proeven, trial and error, en aftoetsen bij experts en in de horeca voegden de drie vrienden er 15 kruiden aan toe. 18 in totaal dus, waaronder angelicawortel, komijn, paradijszaad, zoethout, pompelmoes en bittere sinaas. Qua garnituur raden ze jeneverbessen en ‘zeste’ van sinaasappels aan. Zeste is het oranje van de schil en bevat erg veel olie met critrussmaak. Onze gin drink je het best met Fever Tree-tonic”, klinkt het.

BtJEh6NCIAEHcQy.jpg-large

+ There are no comments

Add yours