Het Uglybelgianhouses boek

Het Uglybelgianhouses boek


Zoals je misschien wel al gelezen had op Twitter, er komt een #uglybelgianhouses boek. Wanneer het er komt is nog wat onduidelijk maar dat het er komt is zo goed als zeker. Dat daar een hele hoop geleuter bij komt kijken had je net als ik ook wel kunnen raden. Auteursrechtgewijs dan. En nu blijkt m’n voorkennis van auteursrecht door m’n opleiding journalistiek en een stage bij Indymedia nog goed van pas te komen. Ik deed toen onderzoek naar de familie achter het Atomium en hoe die behoorlijk langs de kassa passeren telkens iemand een foto van hun bollen gebruikt. Enkele bloggers kregen toen serieuze rekeningen in de bus en daar schreef ik toen een artikel over. (ondertussen is Indymedia opgegaan in DeWereldMorgen en ik vind de link niet meer) Net als artiesten en kunstenaars hebben architecten uiteraard ook auteursrecht op hun design. Tot 70 jaar na hun dood.

Daar valt heel wat tegenin te brengen. Een huis als dusdanig moet voldoende unieke kenmerken hebben om onder het auteursrecht te vallen. Een simpel huis, 4 muren en een dak kan je moeilijk een uniek concept noemen dus valt dat niet te claimen. Alhoewel, begin daar maar eens over te vechten in de rechtszaal. Soit, om een lang verhaal kort te maken, ik heb 2 vrienden ingeschakeld die nu al een paar weken de baan op gaan. Met goedkeuringsformulieren in hand en een fikse dosis lef en takt op zoek naar handtekeningen. Van zowel de eigenaars als de architecten. (waarvan er dus inderdaad al een aantal overleden zijn)

M’n grootste vrees was dat NIEMAND die formulieren ooit ging tekenen maar het tegendeel blijkt waar. An & Kristof brengen ook heel wat leuke verhalen uit en over die huizen mee terug. Hoe ze erop gekomen zijn zo’n huis te bouwen, dat ze er veel reacties op krijgen enz. Allemaal bijzonder leuke dingen die mee in het boek kunnen opgenomen worden. Nog even geduld dus iedereen, we zijn hard aan het werk. Meer details over de hele onderneming volgen nog wel. KYP. Follow me HERE: @Hannes_bhc

Pic by Simon Pugh.

2 Comments

Add yours
  1. 2
    Jeroen

    Ik kan best geloven dat er veel bij komt zien. Maar het lijkt idd ook leuk om de verhalen achter de huizen te weten te komen. Het geloof in bepaalde krachten, een obsessie voor een bepaalde vorm. Noem maar op. Mensen hebben de raarste wensen. Alvast veel succes !

+ Leave a Comment