Andy Warhol in Bergen


Op uitnodiging van Dominique van überblog Knotoryus waren we zaterdag te gast in Bergen voor de Pop Art tentoonstelling van Andy Warhol? Life, Death and Beauty. De navigatie berekende een reistijd van twee volle dagen naar Bergen (Noorwegen) maar nadat ik Mons in gaf waren we na drie kwartier toch op bestemming. We waren aan de late kant en dat bleek ideaal. Het BAM was op de bewakers na leeg dus hadden we de werken van Warhol voor onszelf.

Op voorhand denk je, Warhol, been there, done that. Als zelfs Kelly Pfaff zichzelf in Warhol techniek hebt gezien al helemaal. En toch is dit een fijne tentoonstelling. Je krijgt nog eens duiding, je ziet de werken samen, zoals ze samen horen. Je ziet de datum waarop de werken zijn gemaakt. En als je de jaartallen 1967, 1975, 1981 ziet staan naast werken die nu zo massaal geïmiteerd en goedkoop lijken kan je niet anders dan erkennen dat hij de titel kunstenaar wel degelijk verdient. Ook al was hij de man die kunst fabrieksgewijs wist te commercialiseren.

Je leert er ook de religieuze kant van Warhol kennen via minder gekende werken en er staat een fijne wolkeninstallatie en een pop-up expo met Andy Warhol inspired fashion van oa Christian Dior. Curated door Dominique. Het viel me ook op dat er heel wat werk uit een Belgische privé collectie kwam en wat Googelen leidde me naar deze reportage over de tentoonstelling van Vlaanderen Vakantieland waar Nic Balthazar uitleg krijgt van die Knokse galeriehoude Adrian David.

De rooftop van het fijne BAM was wel nog packed en voorzien van beats door Soren. Bergen is Europese cultuurhoofdstad van 2015 en als ze even straf worden als Lille in 2002 wordt dat de topbestemming van ons land.

Aanrader!

Info:

Life, death and beauty, de tentoonstelling over Andy Warhol, is de eerste tentoonstelling in het BAM sinds het Museum voor Schone Kunsten gerenoveerd werd.

De tentoonstelling loopt nog tot 19 januari 2014. Het museum is elke dag open van 10.00u. tot 18.00u. en de tentoonstelling kost zo’n 9 euro. Er zijn ook B-dagtrips beschikbaar, daar zit je treinticket en toegangsticket voor het museum bij inbegrepen. Deze kan je kopen vanaf 10,40 euro. Het museum ligt op 10 minuten wandelen van het station.

Het is aangeraden om de website van het BAM in de gaten te houden, want ze organiseren regelmatig acties. Zo is op 1 december de inkom gratis en krijg je dan om 16.00u. een rondleiding. Voor meer leuke activiteiten zoals nocturnes of workshops kijk je best op de website.

Adres: Rue Neuve 8, 7000 Mons
Tel: +32 65 40 53 30
www.bam.mons.be

+ There are no comments

Add yours